Jahjaga se sastala sa Josipovićem

Izvor: B92, 06.Jun.2012, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga se sastala sa Josipovićem

Zagreb -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila u Zagrebu da neće biti podele Kosova, ni podele Srbije, niti razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Posle susreta s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Jahjaga je zatražila od srpske manjine na severu Kosova "odricanje od ilegalnih grupa na severu Kosova, jer su oni ti koji ometaju uspostavu reda", rade protiv zakona i međunarodne politike.

Jahjaga je time odgovorila na pitanje novinara o situaciji na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i mogućnosti nove eskalacije sukoba.

"Neće biti podele Kosova, neće biti podele Srbije, niti će biti teritorijalne razmene između Kosova i Srbije. Ti ljudi moraju jednom zauvek da se okanu ideja iz 19. veka i okrenu se 21. veku u kojem živimo", izjavila je Jahjaga koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Ona je dodala da je budućnost Srbije, Kosova i celog regiona u evro-atlanskim integracijama do čega se može stići samo saradnjom, a ne stvaranjem problema.

Kosovska predsednica je više puta ponovila da je Kosovo suverena država, te da ima dobre odnose i podršku SAD i EU. Na pitanje o izborima u Srbiji, Jahjaga je rekla da "izbori u bilo kojoj državi ne utiču direktno na situaciju na Kosovu".

Jahjaga je rekla da Kosovo nema teritorijalnih pretenzija prema bilo kojoj državi što, istakla je, piše i u Ustavu, ali je dodala da isto očekuje i od susednih država.

"Sa Srbijom želimo dobre odnose uz uzajmno poštovanje suverenita obe države", naglasila je predsednica i ocenila da će to doprineti miru i stabilizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali i regiona.

Upitana o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, Jahjaga je rekla da je stav Kosova da nastavi dijalog "ukoliko vidi da će se ono o čemu smo se dogovorili u Briselu, ubrzo i realizovati".

Dodala je da Srbija mora da pokaže miroljubivu politiku prema Kosovu, odnosno da njena politika bude ista kao i prema drugim susednim

državama.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je na pitanje novinara o eventualnim reakcijama Beograda na posetu kosovske delegacije, odgovorio da ne očekuje negativne reakcije, posebno zbog toga što odnosi Kosova i Srbije nisu bili tema susreta.

"Hrvatska je odavno priznala Kosovo i nikoga ne bi trebalo da čudi što imamo međusobne odnose, što se sastajemo, razgovaramo", rekao

je Josipović i dodao da nije bilo prigovora kada su se predstavnici Kosova sastajali s drugim predstavnicima evropskih država, te ne vidi

razlog za negativne reakcije zbog posete Hrvatskoj.

Josipović i Jahjaga ocenili su da su odnosi Hrvatske i Kosova veoma dobri, nema otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje ekonomske i kulturne saradnje.

Hrvatski predsednik je ponovio da podržava evro-atlanske inegracije Kosova, kao i celog regiona. On je ukazao na potrebu poboljšanja ekonomskih odnosa Zagreba i Prištine dodavši da trgovinska razmena sada iznosi oko 65 miliona evra godišnje.

Jahjaga je rekla da očekuje da Hrvatska, kako je rekla, učestvuje u izgradnji autoputa Drač-Priština.

Ona je rekla da je Josipoviću obećala da će Kosovo voditi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini koja će, kako je najavila, u kosovskom parlamentu imati jednog poslanika.

"Odnosi Kosova i Hrvatske su najbolji primer kakvi treba da budu odnosi u regionu", ocenila je Jahjaga i zahvalila se Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći.

U delagaciji Kosova su i ministri pravosuđa, evropskih integracija, privrede, koji će imati odvojene susrete sa hrvatskim kolegama.

Predsednica Kosova razgovaraće i s premijerom Zoranom Milanovićem, i sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Hrvatskoj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jahjaga: Neće biti razmene teritorija sa Srbijom

Izvor: Kurir, 06.Jun.2012

ZAGREB - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u Zagrebu da neće biti podele Kosova, ni podele Srbije, niti razmene teritorija između Kosova i Srbije...Posle susreta s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, Jahjaga je zatražila od srpske manjine na severu Kosova "odricanje od ilegalnih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.