Jahjaga potpisala ad hok komisiju o demarkaciji

Izvor: B92, 16.Mar.2016, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga potpisala ad hok komisiju o demarkaciji

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisala je odluku o formiranju ad hok komisije sa zadatkom da oceni proces demarkcije granične linije Kosova i Crne Gore.

Opozicija nije zadovoljna tom odlukom, navodeći da Jahjaga nije uzela u obzir potpise 205.000 građana na peticiji kojom se traži poništavanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granica sa Crnom Gorom.

Opozicija se protivi i međunarodnom sastavu komisije, jer smatra da ima dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćih stručnjaka.

Međunarodnu stručnu komisiju čine predstavnici SAD, Nemačke i Velike Britanije i oni imaju za zadatak da u narednim nedeljama razgovaraju sa svim političkim i institucionalnim akterima u procesu demarkacije, da sagledaju svu dokumentaciju i izvrše uvid na terenu kako bi se stekao jasan uvid u tok procesa.

U komisiji su američki diplomata Flečer Barton koji je najveći deo karijere proveo na Balkanu, i stručnjak za topografske karte, Nemac Herbert Vilmes. Treći član je Fred Njutn iz Velike Britanije koji je 25 godina radio na graničnim prelazima na vodi i zemlji u svojoj državi ali i u svetu.

Njihov zadatak je da ocene proces demarkacije i ispravnost procedura korišćenih u tom procesu i da izveštaj predaju kabinetu predsednice Kosova.

Jahjaga je pozvala sve političke subjekte, institucije i građane da sarađuju sa ekspertima kako došli do svih relevatnih činjenica, čime bi se obezbedila jasna i tačna ocena procesa demarkacije.

Opozicija navodi da na Kosovu ima dosta stručnjaka geodezije, topografije, geografije, istorije, međunarodnog prava koji su tom pitanju posvetili ceo život i da je njihovo ignorisanje neopravdano.

Opozicija takođe poziva Jahjaga da kaže koja je bila zakonska osnova za formiranje te komisije, pošto, prema njenoj oceni postoji mogućnosti da osnivanje komisijie nije u skladu sa Ustavom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.