Jahjaga: Kosovo bi da okonča sukob sa Srbijom!

Izvor: BKTV News, 19.Avg.2014, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Kosovo bi da okonča sukob sa Srbijom!

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je dana izjavila da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom koji treba nastaviti dok se ne iscrpu sva pitanja od interesa dveju strana.

Republika Kosovo je posvećena dijalogu s Republikom Srbijom, uz posredstvo EU“ koji treba nastaviti „dok se ne iscrpu sva pitanja između dveju naših država, kako bi se omogućila normalizacija odnosa među njima“.
“Mi insistiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da se taj dijalog okonča mirovnim sporazumom koji će imati zakonsku težinu i priznati samostalnost Kosova“, rekla je Jahjaga u interviju za Radio Slobodna Evropa.
Dijalog je, smatra Jahjaga, stvorio okolnost koje ni Srbija više ne može da negira.
“Ta promena u Srbiji za nas je, naravno, zakasnela, ali mi moramo da instistiramo na normalizaciji odnosa kao na uslov za integraciju u EU, zato što se samo na taj način možemo osigurati da ta država koja je prouzrokovala četiri rata u regionu, bude odgovorna za to“, kazala je Jahjaga.
“Jednom zauvek treba da okončamo sukob sa Srbijom. Treba da stabilizujemo Kosovo tako što ćemo njegove građane i sve zajednice integrisati u institucionalni i društveni život“, rekla je predsednica.
Radikalni islam jedan od glavnih problema
Predsednica Kosova istakla je „islamski radikalizam“ jedan od glavnih problema Kosova, i da institucije treba da deluju protiv pojedinaca i grupa koje predstavljaju pretnju po bezbednost Kosova.
“Za nas je važno da se kao društvo distanciramo od kriminalnih i ekstrimističkih zločina, koji nemaju ništa zajedničko sa vrednostima i idealima na osnovu kojih gradimo našu državu“, rekla je Jahjaga.
Ona ocenjuje da se radi o izolovanoj grupi pojedinaca, koji su radikalizovani i manipulisani, za koje postoje osnovane sumnje da su bili deo organizacija čiji je cilj bilo sprovođenje „terorističkih i kriminalnih dela“ na Kosovu i izvan njega.
“Radi se o pojedincima koji su pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti. Kao i državne institucije, i građani osuđuju takvo delovanje i orjentacije“, kaže Jahjaga
Izvor: vesti-online.com
The post Jahjaga: Kosovo bi da okonča sukob sa Srbijom! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Jahjaga: Dijalog sa Srbijom okončati mirovnim sporazumom

Izvor: Blic, 19.Avg.2014

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da dijalog sa Srbijom uz posredstvo EU treba nastaviti sve dok se ne reše sva međusobna pitanja, i da bi taj proces trebalo okončati mirovnim sporazumom koji će imati zakonsku težinu...Dijalog dve zemlje doprineo je normalizaciji odnosa, što je i preduslov...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.