Jahjaga: Inicijativa za smanjenje tenzija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Inicijativa za smanjenje tenzija

Zbog nastalih okolnosti u mojoj državi i produženja procesa izgradnje institucija, a takođe nakon ocene poziva i drugih protokolarnih aspekata, odlučila sam da ne prisustvujem konferenciji, izjavila je za Danas predsednica Kosova Atifete Jahjaga, povodom odluke da ne dođe u Beograd.

"Izražavam žaljenje što sam bila prinuđena na takvu odluku, ali smatram jako važnim stabilnost u mojoj zemlji i izgradnju sveobuhvatnih institucija", istakla je Jahjaga i dodala da se zahvalila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropskoj grupi Trilateralne komisije na pozivu za učešće na konferenciji u Beogradu.

Ona je ocenila da ova inicijativa označava dobar korak u pravcu smanjenja tenzija nastalih zadnjih sedmica, pomaže uspostavljanje neposrednog dijaloga između rukovodilaca različitih zemalja i iznad svega pruža perspektivu za građane na putu u pravcu evropskih integracija.

Jahjaga je ocenila i da samo na Balkanu posete jedne ili druge strane mogu biti toliko bučne i izazvati takve reakcije.

Upitana kada očekuje da kao predsednica Kosova dođe u Beograd, a da Tomislav Nikolić dođe u Prištinu ona je odgovorila da to može da se desi onda kada realnost Kosova bude priznata i kada od starih neprijateljstava pređemo na pružanje ruke saradnje.

I tada ćemo bezbedno krenuti putem evropskih integracija, da ne bi rekli da ćemo ući u ovu porodicu zajedno, kao dve države koje imaju zajedničke interese za dobrobit naših građana, istakla je ona.

Jahjaga je rekla da je Briselski sporazum dostignuće dijaloga održanog tokom više od dve godine, ali da nije u potpunosti ispunjen, "posebno deo bezbednosti i raspuštanja ilegalnih i paralelnih srpskih struktura na severnom delu teritorije Kosova, kojima je nastavljena podrška autoriteta iz Srbije".

Ima više delova sporazuma koji se ne primenjuju i cenim da je došlo vreme da se pokaže ista volja za ispunjavanje koliko je bilo u vreme kada je postignut sporazum, naglasila je Jahjaga.

Govoreći o nastavku dijaloga napomenula je da će Kosovo, sa novim institucijama, biti spremno da odmah nastavi proces dijaloga.

Želimo da dijalog bude istog formata kao do sada i želimo da se on uokviri i vremenski ograniči. Verujemo da će EU dati prednost dijalogu između Kosova i Srbije, jer snaga EU jeste da učini zemlje demokratskim i odgovornim, rekla je Jahjaga.

"Budimo jasni oko jedne stvari - pitanje statusa Kosova jeste završeno pitanje i dijalog u Briselu jeste dijalog za normalizaciju odnosa između naših dveju zemalja", naglasila je predsednica Kosova.

Povodom incidenta na utakmici Srbija Albanija, ona je izjavila i da ono što se zbiva na fudbalskom terenu ne bi trebalo da se odražava na nacionalističke sukobe, a naročito bi lideri trebalo da se suzdržavaju od izjava koje podstiču mržnju i nasilje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jahjaga: Ne dolazim u Beograd zbog okolnosti na Kosovu, mi želimo dobro našim narodima

Izvor: Kurir, 31.Okt.2014, 00:52

Korist od dijaloga u Briselu jeste da su smanjene tenzije između nas i jedan sastanak između naših političara je normalan, kaže Jahjaga..BEOGRAD - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je žaljenje što zbog nastalih okolnosti na Kosovu i produženja procesa izgradnje institucija neće prisustvovati...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.