JEDNA ZEMLJA I DALJE DOSLEDNA KADA JE U PITANJU KOSOVO: Stav zvaničnika koji ohrabruje

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 10:33

JEDNA ZEMLJA I DALJE DOSLEDNA KADA JE U PITANJU KOSOVO: Stav zvaničnika koji ohrabruje

Stav Kipra o nepriznavanju tzv. Kosova i dalje principijelan i dosledan.

Ambasador Republike Kipar u Srbiji Dimitrios Teofilaktu potvrdio je da je stav njegove zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova principijelan i dosledan.

"Kipar poštuje teritorijalni intergitet Srbije, kao što poštuje teritorijalni integritet svih drugih država. Naš stav o nepriznavanju Kosova je principijelan i dosledan i to ne samo zbog toga što imamo sličan problem. Da bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili kredibilni, moramo se rukovoditi doslednim i principijelnim stavovima, u skladu sa međunarodnim pravom", istakao je Teofilaktu u intervjuu za današnju Politiku, na kraju diplomatskog mandata u Beogradu.

Prema njegovim rečima, odnosi Kipra i Srbije su tradicionalno jaki, negovani i mnogostruki.

"U svetlu aktuelnih dešavanja u vezi sa Kiprom i Kosovom, potrebni smo jedni drugima i svesrdno se podržavamo, uz otvaranje novih prostora za dalje unapređivanje naših odnosa", istakao je ambasador Kipra.

On je rekao da, u skladu sa politikom EU, njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, ali insistira sa ostalim zemljama članicama na punoj primeni odredaba koje se tiču srpskih opština na KiM i "ključni su aspekt politike Beograda, u skladu sa Briselskim sporazumom".

Teofilaktu je ukazao da se, sa druge strane, kada vitalni interesi takozvanih malih država nisu u skladu sa intereseima drugih, uglavnom većih igrača, određeni pritisci ili posledice "moraju predvideti".

On je, međutim, ocenio da, bez obzira na ekonomske ili druge posledice, države ne bi trebalo da donose odluke pod pritiskom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ambasador Kipra: Naš stav o Kosovu je principijelan i dosledan

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 14.Maj.2023

BEOGRAD – Ambasador Republike Kipar u Srbiji Dimitrios Teofilaktu potvrdio je da je stav njegove zemlje o nepriznavanju nezavisnosti Kosova principijelan i dosledan. “Kipar poštuje teritorijalni intergitet Srbije, kao što poštuje teritorijalni integritet svih drugih država. Naš stav o nepriznavanju...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.