Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvještaj Svjetske banke: Kosovo najbrže rastuća ekonomija u regionu

SARAJEVO - Ekonomije zemalja zapadnog Balkana rastu brže nego u 2015. godini, pri čemu projekcije regionalnog rasta za prošlu godinu iznose 2,8 odsto, a za ovu godinu 3,2 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke pod naslovom "Brži rast, više radnih mjesta", koji je danas prezentovan u glavnim gradovima regiona.

Prema riječima, direktora Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Elen Goldštajn, koja se u prezentaciju izvještaja uključila video-linkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz Skoplja, ubrzani rast Srbije i Albanije kompenzovao je usporeniji rast u Crnoj Gori, Makedoniji, dok Kosovo ostaje najbrže rastuća ekonomija u regionu, uprkos usporenom rastu u prošloj godini.

Prema njenim riječima, ekonomski rast i zaposlenost su povećani, a naročito u zemljama koje su ostvarile znatan napredak na smanjenju fiskalnog deficita, rješavanju nasljeđa velikih i neefikasnih institucija i unapređenju okruženja za domaće i strane investicije.

Prema ovom izvještaju, održavanje rasta na zapadnom Balkanu i rješavanje tekućih izazova u vezi sa nezaposlenošću zahtijevaće da zemlje ostanu na reformskom putu.

Potrebno je da sve zemlje regiona nastave fiskalnu konsolidaciju i strukturalne reforme radi unapređenja efikasnosti javnog sektora, povećanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora.

U izvještaju se naglašava da reforme u regionu treba usmjeriti na oblasti tržišta rada, poslovnog okruženja, efikasnosti javnog sektora i globalnih integracija, uz obezbjeđivanje održivog korištenja energije i prirodnih resursa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Izvještaj Svjetske banke: Za ekonomski rast BiH postoje značajni rizici

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2017

SARAJEVO - Ekonomije zemalja zapadnog Balkana rastu brže nego u 2015. godini, pri čemu projekcije regionalnog rasta za prošlu godinu iznose 2,8 odsto, a za ovu godinu 3,2 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke pod naslovom "Brži rast, više radnih mjesta", koji je danas prezentovan...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.