Izvedena predstava Carstvo nebesko u okviru 51. Bitefa

Izvor: RTS, 27.Sep.2017, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvedena predstava "Carstvo nebesko" u okviru 51. Bitefa

Dugoočekivana predstava "Carstvo nebesko" slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija izvedena je na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu, a zatim i na sceni Bitef teatra u okviru programa 51. Bitefa.
U karakterističnom i prepoznatljivom Lorencijevom scenskom okviru, gde glumci sede na stolicama u polukrugu i razgovaraju, slovenački reditelj dekonstruisao je značanje mita u ličnom, istorijskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkom i umetničkom kapacitetu. 

U centru pažnje bio je dobropoznati kosovski mit o kojem su glumci govorili lična iskustva, zatim predstavili srpsku epsku poeziju, i u drugom delu zapevali o Lazaru, Obiliću, junacima, izdajnicima.
Prvi deo predstave odigran je na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu, zatim je usledila pauza, pa je drugi deo komada izveden na sceni Bitef teatra na Dorćolu.
Različta značenja kosovskog mita na scenama dva pozorišta dočarali su Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.