Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić ugostili su danas delegaciju budućih diplomata, srednjoškolce iz Izraela, a poručeno je da Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu.

Ambasador Izraela Josef Levi rekao je da su 40 srednjoškolaca iz dve izraelske škole prvi put u Srbiji i da su na diplomatskom kursu i da uče o uobičajenim izazovima sa kojima se svakodnevno susreću Izraelci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Srbi.

Levi je naglasio da su prve impresije budućih izraelskih diplomata o Srbiji kako su svi veoma prijateljski nastrojeni i srdačni, što je, kako je rekao, lepo iznenađenje za njih.

"Oni će sada imati odličnu lekciju i informacije od gospodina Ðurića o otvorenim horizontima, prijateljstvu, solidarnosti, koje su osetili odmah kako su došli u Srbiju i to je lekcija koju će poneti sa sobom u budućnost, da mi nismo susedi na mapi, ali smo susedi u srcu", rekao je Levi.

On je poručio da je Srbija prelepa zemlja sa lepom budućnošću i sjajnim narodom.

"I kada mladi ljudi dođu i spoznaju tu Srbiju, oni će nositi tu spoznaju i ljubav duboko u svojim srcima zauvek, i to je, verujem, naše najveće dostignuće", istakao je izraelski ambasador.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da su Izrael i Srbija povezani neraskidivim vezama, zajedničkim stradanjem, zajedničkom prošlošću, ali, kako je rekao, želja je da Izrael i Srbija budu povezani i zajedničkom budućnošću.

Prema njegovima rečima, zato je važno što je danas u prilici da ugosti veliku  grupu dece i budućih lidera iz Izraela, da sa njima podeli iskustva, kroz šta Srbija danas sve prolazi kao zemlja, a i da im se pokažu neke od lepota zemlje našeg grada.

"Nadam se da će ovi mladi ambasadori Izraela u budućnosti biti onakvi prijatelji Srbije, kakvi su bili njihovi očevi i dedovi i negovati onu vrstu prijateljstva i odnosa, da danas sa pravom možemo da kažemo da su Izrael i Srbija među najbližim zemljama", rekao je Ðurić, koji se izraelskim srednjoškolcima na početku sastanka obratio na hebrejskom.

Srednjoškolci iz Izraela u sedmodnevnoj su poseti Srbiji i vraćaju se večeras, a posetili su izraelsku ambasadu, Ministarstvo spoljnih poslova, arlament, škole u Novom Sadu i Beogradu, jevrejsku zajednicu, Staro Sajmište, gde su obavili posebnu ceremoniju u čast žrtava holokausta u Srbiji i Titov muzej- Muzej istorije Jugoslavije.

Šef delegacije srednjoškolaca, ambasador Jicak Eldan rekao je da su buduće izraelske diplomate dosta naučile o Srbiji, ekonomiji, politici i da im se najviše dopao "Titov muzej".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.