Izvor: TangoSix.rs, 16.Apr.2024, 15:03

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Nakon američkog aviona ARTEMIS koji je iznad Rumunije i BiH u proteklih nekoliko meseci leteo blizu granica Srbije, danas je na servisu za praćenje avio-letova Flightradar primećena još jedna izviđačka letelica. Iznad Kosova i Metohije mogao se pratiti let aviona King Air 350 francuskih vazduhoplovnih i kosmičkih snaga koji je najverovantije poleteo iz hrvatske vazduhoplovne baze Zemunik kod Zadra.
U pitanju je izviđački avion odnosno letelica za >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << prikupljanje obaveštajnih podataka. Verzija letelice ima dve oznake, jedna je ASLR (Avion Léger de Surveillance et de Reconnaissance – laki osmatrački i izviđački avion), a druga VADOR (Vecteurs Aéroportés de Désignation, d’Observation et de Reconnaissance).
Avion se koristi za prikupljanje podataka preko fotografija/slika/video snimaka odnosno IMINT (Imagery Intelligence), zatim putem elektronskih signala – SIGINT (Signals Intelligence), pretpostavlja se pre svega preko praćenja komunikacija – COMINT (Communication Intelligence). Korisnici informacija su uglavnom francuska vojna obaveštajna služba DRM (Direction du renseignement militaire) kao i obaveštajna agencija DGSE (Direction générale de la Sécurité extérieure).
Francuska Direkcija za naoružanje DGA je avione naručila 2016. godine, elektronsku opremu je obezbedio Thales. Avione američki Beechcraft, a integraciju je uradila kompanija Sabena Technics. Prvi avion primljen je u upotrebu 31. jula 2020. godine, plan je da ih do 2030. bude 8. U inventaru francuskih oružanih snaga zamenili su avione C-160G ‘‘Gabriel‘‘.
Zanimljivo da je francuska izviđačka letelica letela iznad Kosova i Metohije baš u vreme odvijanja aktivnosti u okviru srpske združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem ‘‘Vihor 2024‘‘. Deo uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije izvodi se i na poligonu Pešter.
The post Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.