Izgleda da ni Vučiću ni Tačiju nije toliko hitno...

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgleda da ni Vučiću ni Tačiju nije toliko hitno"...

"Povećanje taksi za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu od 100 odsto bio je očajnički čin Vlade Kosova", smatra profesor Univerziteta u Prištini Enver Hasani, piše Radio Slobodna Evropa.

- Ozbiljan problem kosovske strane je taj što pregovarači nemaju nikakav legitimitet. Nijedna partija, nijedna politička snaga niti građansko društvo ne podržavaju pregovore u ovom formatu. Nije kosovsko društvo protiv dijaloga, ali jeste protiv ovakvog dijaloga koji je proizveo strah, rezerve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i sumnju kod većine stanovništva. Ja vidim da su i lokalni Srbi na Kosovu uplašeni - ističe Hasani.

Kristof Bender iz Evropskog instituta za društvene nauke misli da ne postoji opravdan razlog da se spor Srbije i Kosova reši što pre, jer bi se hitnim rešenjem, ma šta ono podrazumevalo, propustila šansa se detaljno reše praktična pitanja koja muče građane Kosova - i Srbe i Albance.

- Hitno rešenje kosovskog spora ne nameću svi političari u Srbiji i na Kosovu, već konkretno dve osobe - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači. Kosovska politička elita ne podržava razmenu teritorija, a to rešenje je neprihvatljivo i za Srbe južno od Ibra, kao i za deo Srba na severu - kaže Bender.

Dušan Janjić, analitičar iz nevladinog Foruma za etničke odnose, misli da će odnos Kosova i Srbije biti još dugo u zoni zamrznutog konflikta.

- Verovatno je Vučiću i Tačiju prošle godine bilo važno da predstave da se rešenje mora hitno naći, zbog izbora i njihovih karijera, ali očigledno im nije toliko hitno, čim mogu ovako da se igraju i da se blokiraju sankcijama. I oni idu na "status quo", a što pre se mora izaći iz krize na severu Kosova - ističe Janjić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.