Izetbegović i Erdogan pozivaju na oružje i rat

Izvor: Vostok.rs, 24.Jul.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović i Erdogan pozivaju na oružje i rat

24.07.2014. -

"Ko dirne muslimane imaće sto miliona Turaka protiv sebe", direktno i nedvosmisleno preteći je poručio turski premijer Redžep Taip Erdogan. Naravano, ove reči su odjeknule regionom, a reakcije nisu izostale, naročito iz srpskih zemalja, Republike Srpske i Srbije. Slična izjava je i nedavno bila upućena Austriji.

Turskom premijeru ovo nije prvi put da preti. Do sada ih je imao veoma mnogo, a jedna od najprovokativnijih je i ona izrečena u Prizrenu: " Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je Kosovo i Kosovo je Turska!"

Poslednja njegova preteća izjava glasi: "Kunem vam se Alahom, ako iko dirne muslimane u BiH imaće protiv sebe sto miliona Turaka. Turska i Osmansko carstvo su svoju braću u davnoj prošlosti predali neprijatelju bez ikakve zaštite Austro-ugarske. To sebi nismo i nikada nećemo moći oprostiti..."

Povodom izjave Erdogana u Beogradu su se sastali predsednik Republike Srpske Dodik, premijer Srbije Vučić i ministar spoljnih poslova Dačić. Na ove izjave predsednik Republike Srpske je istakao sledeće:

"Turska hoće BiH i to je osnovna poruka. Turci su u mnogo navrata pokazali svoje ambicije. Republika Srpska je spremna da da odgovor na svaku vrstu takvih izazova. Zahvalan sam Srbiji što sa pažnjom prati dešavanja i na stavovima o kojima smo razgovarali. Turska je definitvno zainteresovana za BiH po meri Bošnjaka, a to znači unitarnu i centralnu zemlju u kojoj će drugi biti samo karikature."

Vučić: Mi sa Turskom želimo dobre odnose, ali dobri odnosi ne mogu da budu nauštrb bezbednosti našeg naroda u Republici Srpskoj. Republika Srpska nema svoju vojsku i nije mogla da napadne i ugrozi bilo koga. Nadam se da to svi drugi imaju u vidu.

Dačić: Mi maksimalno čvrsto stojimo iza odredaba Dejtonskog sporazuma, a samim tim i iza Republike Srpske. Ovakve pretnje, ako su zaista izrečene sigurno ne doprinose miru i stabilnosti u regionu. U 21. veku govoriti o Osmanskom carstvu, o nekim paralelama, nekoliko vekova unazad je ne samo jedan anrhronizam, odnosno to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo.

Neoosmanska politika se nastavlja na ovim prostorima kažu analitičari, a u isto vreme Bakir Izetbegović je poručio da: "Više nikada ne smijemo biti slabi, da moramo sačuvati stabilnost države i da nikada ne smemo biti razoružani. Dakle, slabost privlači agresiju i nasilnike", što je nedvosmislena poruka ovog muslimanskog političara, a posebno u odnosu na protekli rat.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je ocenio da ovakve izjave Erdogana o ugroženosti Bošnjaka u BiH predstavlja zamenu teze, te je naglasio da niko ne ugrožava Bošnjake, već neki centri moći van BiH i u BiH pokušavaju da ugroze srpski narod, te da je "mnogo važnije naše reagovanje da konačno ne guramo glavu u pesak i ćutimo mazohistički dok neko ugrožava naše interese", naglasio je Anđelković.

O izjavama Izetbegovića i Erdogana se nije niko oglasio iz političkih krugova u Sarajevu.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_07_23/Izetbegovic-i-Erdogan-pozivaju-na-oruzhje-i-rat-2596/

 

 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.