Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 19:58

Izbeglima i raseljenima dodeljena sredstva za kupovinu kuća u Vojvodini

Petnaest izbegličkih i raseljenih porodica dobilo je sredstva za kupovinu seoskih kuća u Vojvodini. Pomoć za stambeno zbrinjavanje dodeljuje Vlada Vojvodine, a ukupna vrednost ugovora je 15 miliona dinara.
Bojana je izbegla iz Drvara tokom rata u Bosni, danas živi u Silbašu, gde je i pronašla kuću u kojoj će živeti sa svojom decom.

"Živim ceo život kao podstanar i ne planiram da se vratim u Drvar. Želim ovde da živim i zato mi mnogo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogo znači. Prvenstveno znači za moju decu", kaže Bojana Beljanski.
Đila je sa Kosova i Metohije, odakle je izbegla pre 17 godina, nakon što joj je otac poginuo u sukobima. U kući u Gospođincima živeće sa suprugom, decom, babom i dedom.
"Ovo znači da je sada moje, da ne moram da se selim, da ne znam da li ću imati za kiriju, ili neću imati za kiriju", navodi Đila Itaj.
Predhodne tri godine pomoć od milion dinara je besprovatna. Na ranijim konkursima Vlada Vojvodine finansirala je polovinu kuće, dok su preostali iznos porodice morale da vrate u periodu od 10 godina, ali nedavno je i njima otpisan preostali dug.
"Kada na sve ovo dodamo i odluku Skupštine AP vojvodine, kojom je 425 porodica oslobođeno vraćanja preostalih dugovanja prema Fondu, u ukupnom iznosu od preko 97 miliona dinara, onda možemo slobodno reći da smo svi zajedno učinili mnogo kako bismo obezbedili pomoć za veliki broj porodica", ističe Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica.
Vlada Vojvodine ugovore dodeljuje od 2007. godine i do sada je stambeno zbrinuto blizu 500 porodica. Preko drugog programa, više od 800 porodica dobilo je pomoć u građevinskom materijalu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.