Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglički univerzitet

U pogledu bezbednosti studenata, možda će vas iznenaditi moj odgovor: ništa manje nije bezbedno nego na ostalim univerzitetima u Srbiji

Kosovska Mitrovica – Nama nedostaje gotovo sve, ali smo zasukali rukave i nismo čekali da nam država sve obezbedi. Naprotiv, izuzetnim naporom, zalaganjem i odricanjem nastavnika, saradnika i svih zaposlenih, gradili smo smeštajne kapacitete, obnavljali i ulagali u opremu i stvorili neophodne uslove za organizaciju nastave i naučnoistraživačkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnosno umetničkoistraživačkog rada. Država je pomagala koliko je mogla, jer shvatila je da bez Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici neće biti ni srpskog naroda ne samo u enklavama, već i na severu Kosmeta.

Ovako za naš list govori prof. dr Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na kojem danas studira oko 11.000 studenata. Ovde je na 10 fakulteta zaposleno 903 nastavnika i saradnika i 385 administrativnih radnika, a akreditovano je 95 studijskih programa, od osnovnih do doktorskih studija. Rektor kaže da je nastavni kadar uvek potreban i da se zato intenzivno radi na tome da se privuku što kvalitetniji mladi stručnjaci.

Sa kakvim problemima se suočava univerzitet?

Danas se sa problemima suočavaju i bore gotovo svi univerziteti u Srbiji. Uvek treba imati na umu da smo mi izbeglički univerzitet. Ostavili smo sve što smo imali i što je pola veka građeno u Prištini. Međutim, pokazali smo da univerzitet sa velikom tradicijom ne može propasti. Ljudski kapital je ono najvrednije što imamo i što smo uspeli da sačuvamo. Dobro smo organizovani i vredno radimo. Neophodna nam je podrška, i dalje angažovanje naše države oko obezbeđenja finansijskih sredstava za izgradnju novih i adaptaciju i održavanje postojećih objekata i opreme, kao i nabavku nove, savremenije opreme.

Na koji način nastojite da privučete nove studente?

Pre svega, predanim radom i odnosom prema studentima. Vodimo računa da uz odgovarajući smeštaj i nastojanje da se poboljša kvalitet ishrane, studenti imaju i bogat društveni život. Obaveze profesora ne prestaju sa završenim časom, uvek smo na usluzi studentima. Danas univerziteti reklamiraju svoju uslugu. Mi za tako nešto nemamo novca. Smatramo da univerzitet nije sveden samo na uslugu, a da znanje nije samo roba. Naša konkurentnost leži upravo u takvom poimanju obrazovanja.

Koje su najtraženije studije i da li planirate neke novine u programima ?

Najatraktivnije i najtraženije su studije medicine, arhitekture, prirodno-matematičke, elektrotehničke (što je trend i na ostalim univerzitetima u Srbiji), iako su kapaciteti i ostalih fakulteta, uglavnom, popunjeni. Bez obzira na sve to, mi budno pratimo zahteve tržišta. Svesni smo da ne smemo da izgubimo korak i zaostanemo za ostalim univerzitetima u zemlji. Zadatak je, u uslovima u kojima se nalazimo, težak ali mi ćemo ga ispuniti. Mi imamo razvijenu intenzivnu saradnju sa različitim univerzitetima, kako na Zapadu tako i u Rusiji. Ta iskustva su nam dragocena. Sa druge strane, novine koje uvodimo često su plod te saradnje.

Da li je bezbedno biti student fakulteta u Kosovskoj Mitrovici ?

U pogledu bezbednosti studenata u severnom delu Kosovske Mitrovice, možda će vas iznenaditi moj odgovor: ništa manje nije bezbedno nego na ostalim univerzitetima u Srbiji. Mi do sada nismo imali tu vrstu problema. To vam mogu potvrditi studenti iz Niša, Vranja, Jagodine, Kuršumlije, Kruševca, Beograda i drugih gradova koji studiraju na fakultetima našeg univerziteta.

----------------------------------

Srpski indeks i diploma

Svi dekani sa kojima smo pričali, podsećaju da je ovo državni univerzitet Republike Srbije, član međunarodne asocijacije univerziteta, što znači da su sva obeležja na diplomama i indeksima (pečat, grb…) – srpski. Sva dokumenta se izdaju na srpskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.