Izvor: Piplmetar.rs, 16.Apr.2023, 09:30

Iz Vaskršnje poslanice Svetog arhijerejskog sabora SPC: Neprihvatljivo otuđenje Kosova i Metohije od Srbije

J. T.danas 07:43

foto FoNet/SPC
Arhijereji i verni narod Srpske pravoslavne crkve, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, neprihvatljivo.
Molimo se spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << biće i na Kosovu i Metohiji mesta za sve.
Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze, poručuje se, između ostalog, u ovogodišnjoj Vaskršnjoj poslanici Svetog arhijerejskog sabor SPC na čelu sa patrijarhom srpskim Porfirijem.
U Poslanici koja će se tokom najvećeg hrišćanskog praznika čitati i deliti u svim srpskim hramovima, Sabor SPC poseća da „kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja“.
„Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja“, ističe se u Poslanici „Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“, poručuju iz Sabora SPC.
Vernicima je upućen poziv da se mole i za „mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav“.
„Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu. Svi mi zajedno i kada stradamo i kada se radujemo, draga braćo i sestre, nikada ne smemo da zaboravimo činjenicu da je konačni odgovor i ključ života u Hristovim rečima: „Ovo sam vam kazao da u meni mir imate. U svetu ćete imati žalost; ali ne bojte se, ja sam pobedio svet“, ističe se u Vaskršnjoj poslanici.
Ona je ove godine ispirisana biblijskim primerima „vere Crkve pravoslavne koju otkriva mileševski Beli anđeo, pokazujući nam prazan grob Hristov, uz poruku: „Ne plašite se!“ što su „reči ohrabrenja koje je Bog govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolja“.
U Poslanici se napominje da je „Vaskrsli Gospod bio i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali, kada su tugovali i radovali se, kada su seobama po svetskim bespućima, raspinjani i uranjani u istorije drugih naroda“, ali i da „biblijska istina o Sodomu i Gomoru važi i danas“.
„Ekonomski i svaki drugi napredak je svakako važan za društva u kojima naš narod živi, ali je neuporedivo važnije duhovno zdravlje našeg naroda, ona snažna, saborna vera u Gospoda Raspetoga i Vaskrsloga koja osmišljava naše svekoliko narodno biće. Od vere u Vaskrsenje Hristovo i Jevanđelje Njegovo zavise naše životne vrednosti, kultura, etos, identitet“, piše u Poslanici.
U njoj se napominje i da nas primerom Sodoma i Gomore, „Vaskrsli Gospod kroz usta Crkve podseća da su naša životna pregnuća blagoslovena i plodotvorna samo ako su utemeljena na zajedničkoj veri i svemu što iz nje izvire, na molitvi i podvigu, na ljubavi i nadi“.
„Znali su to i kroz istoriju svojim životima i stradanjima posvedočili mnogi pravednici, razumevši snagu vere i stvarnost Božjeg prisustva u svetu. Samo ukoliko imamo snažnu veru i molitvu, istinsko pokajanje i jevanđelske vrline, Bog će biti sa nama i imaće kome da pomogne, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle“, napominje se u Vaskršnjoj poslanici koju su potpisali članovi Sabora SPC uključujući i arhijereje Ohridske arhiepiskopije.
RTS: Patrijarh na ponoćnoj liturgiju u Svetosavskom hramu
Patrijaršija do Velikoj petka nije objavila zvaničan raspored bogosloženja patrijarha Porfirija tokom trodnevne poslave Vaskrsa, ali je najavila predstojeće patrijarhove posete Eparhiji niškoj 21. i 22. aprila, gde je se planira osveštanje spomenika pokojnom patrijarhu Irineju, kao i Mrkonjić gradu 29.i 30. aprila . Na sajtu RTS objavljeno je da će ova TV kuća na Vraskrs 16. aprila direktno prenositi ponoćnu i jutarnju liturgiju iz Svetosavskog hrama na Vračaru. Isti izvor navodi da bi ponoćnu litugiju trebalo da služi poglavar SPC, a jutarnju vikar patrijarhov episkop remezijanski Stefan.
Čestitke zvaničnika
Državni vrh, kao i ostali političari, čestitali su Uskrs vernicima i Crkvi. „Srpski narod nalazi se u stalnoj situaciji borbe za sopstveni opstanak, očuvanje duha i snage nacije i zato, Vaša svetosti, verujem da će praznične molitve i liturgije doprineti našem jedinstvenom odgovoru svima koji žele poniženje i nestanak Srbije“, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u svojoj čestitki. Premijerka Ana Brnabić građanima koji slave želi da „sačuvaju unutrašnji mir i neguju toleranciju u našem društvu bogatom različitostima“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.