Ivanović o carini: Formular da, kosovski pečat ne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2011, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović o carini: Formular da, kosovski pečat ne

BEČ -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat.

"Nama je stalo do toga da se na prelazima ne ubira carina", naveo je Ivanović bečkom dnevniku "Standard" ističući da Beograd želi primenu sporazuma CEFTA.

Bečki dnevnik je podsetio da i primenom CEFTA sporazuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između Srbije i Kosova ne bi postojala puna oslobođenost od carina.

Model "80/20"

Ivanović je rekao da može da zamisli model koji predviđa da kosovski Srbi na severu održe 80 odsto veza sa državnim strukturama u Beogradu i 20 odsto sa Prištinom.

"Spremni smo da učestvujemo na izborima na Kosovu, i da budemo zastupljeni u skupštini, ali želimo sopstvene lične karte, registarske tablice Srbije, i da zadržimo naše srpske pasoše", objasnio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Bečki "Standard" podvlači da podela Kosova nije prihvatljiva za zapad, jer se strahuje od pobune Albanaca u Makedoniji, ali ukazuje da nije jasno kako treba da izgleda model za sever Kosova.

"Na jesen će se nastaviti sastanci u okviru dijaloga, a potom počinje predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji, pa su dalji razgovori do tada besmisleni", smatra dnevnik.

Bukoši: Mogići novi konflikti

Bivši šef privremenih vlasti u Prištini Bujar Bukoši, u izjavi bečkom dnevniku ne isključuje mogućnost izbijanja novih konflikata, i zahteva održivo rešenje za spor Beograda i Prištine o carini.

"Upozoravam ponovo da neće biti održivog rešenja, ako se Srbiji stalno prave ustupci. Ne mogu da isključim konflikt", rekao je on.

Bukoši zahteva da Evropljani i SAD "sinhronizovano okončaju svoj posao na Kosovu", to jest pomognu kosovskim vlastima da severni deo "integrišu u državu".

On istovremeno ističe da ne razume "zašto bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za prijem u EU, ako neće da prihvati čak ni kosovski carinski pečat".

Kada je reč o međunarodnim institucijama, Bukoši je ukazao da je moć nametanja Euleksa "skoro kao karikatura".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Prihvatiljivi carinski formulari"

Izvor: B92, 17.Avg.2011

Beč -- Državni sekretar Oliver Ivanović kaže da je Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat..."Nama je stalo do toga da se na prelazima ne ubira carina", naveo je Ivanović bečkom dnevniku "Standard",, ističući da Beograd želi primenu sporazuma...

Nastavak na B92...

Ivanović: Carinski formular "da", kosovski pečat "ne"

Izvor: S media, 17.Avg.2011

Beograd želi primenu sporazuma CEFTA. Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat, izjavio Oliver Ivanović. ..Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je Beograd spreman da prihvati zajednički carinski...

Nastavak na S media...

Carinski formular da, pečat ne

Izvor: RTS, 17.Avg.2011

Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat, rekao Oliver Ivanović. Za Srbe neprihvatljivo ubiranje carina administrativnim na prelazima...Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je Beograd spreman da prihvati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.