Ivanović: Carinski formular da, kosovski pečat ne

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Carinski formular "da", kosovski pečat "ne"

Beograd želi primenu sporazuma CEFTA. Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat, izjavio Oliver Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je Beograd spreman da prihvati zajednički carinski formular, ali odbija kosovski carinski pečat.

"Nama je stalo do toga da se na prelazima ne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ubira carina", naveo je Ivanović bečkom dnevniku "Standard", ističući da Beograd želi primenu sporazuma CEFTA.

Bečki dnevnik je podsetio da i primenom CEFTA sporazuma, između Srbije i Kosova ne bi postojala puna oslobođenost od carina.

Ivanović je rekao da može da zamisli model koji predviđa da kosovski Srbi na severu održe 80 odsto veza sa državnim strukturama u Beogradu i 20 odsto sa Prištinom.

"Spremni smo da učestvujemo na izborima na Kosovu, i da budemo zastupljeni u skupštini, ali želimo sopstvene lične karte, registarske tablice Srbije, i da zadržimo naše srpske pasoše", objasnio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bečki "Standard" podvlači da podela Kosova nije prihvatljiva za zapad, jer se strahuje od pobune Albanaca u Makedoniji, ali ukazuje da nije jasno kako treba da izgleda model za sever Kosova.

"Na jesen će se nastaviti sastanci u okviru dijaloga, a potom počinje predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji, pa su dalji razgovori do tada besmisleni", smatra dnevnik.

Bivši šef privremenih vlasti u Prištini Bujar Bukoši, u izjavi bečkom dnevniku ne isključuje mogućnost izbijanja novih konflikata, i zahteva održivo rešenje za spor Beograda i Prištine o carini.

"Upozoravam ponovo da neće biti održivog rešenja, ako se Srbiji stalno prave ustupci. Ne mogu da isključim konflikt", rekao je on.

Ivanović: Potrebno vreme za uklanjanje barikade u Rudaru

Ivanović: Verujem da će barikade biti uklonjene

Ivanović: Ustupak Kforu omogućava nastavak razgovora

Bukoši zahteva da Evropljani i SAD "sinhronizovano okončaju svoj posao na Kosovu", to jest pomognu kosovskim vlastima da severni deo "integrišu u državu".

On istovremeno ističe da ne razume "zašto bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za prijem u EU, ako neće da prihvati čak ni kosovski carinski pečat".

Kada je reč o međunarodnim institucijama, Bukoši je ukazao da je moć nametanja Euleksa "skoro kao karikatura".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.