Ivanović: Vlada Kosova ne kontroliše Dečane

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Vlada Kosova ne kontroliše Dečane

Govoreći o motivima protesta u Dečanima gde su Albanci u petak tražili obaranje odluke Vrhovnog suda Kosova o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani, Ivanović je kazao da postoje i interesni krugovi koji žele da stambenu zonu i građevinski prostor koji se nalazi prema manastiru Visoki Dečani prošire jer je to, kako je ocenio, očito najbolja lokacija za proširenje, izgradnju stambenih jedinica i nekih drugih privrednih objekata.
   
"Nije tajna da su pojedini uticajni ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Dečanima bili zainteresovani za izgradnju hidrocentrale zapadno od manastira Dečani na nekoliko kilometara daleko od manastira a da su neki čcak u neposrednoj blizini manastira pokušali da naprave i ugostiteljski objekat", rekao je Ivanović.
   
On je rekao da prvi motiv za proteste vidi u potrebi da se opština Dečani i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pozicioniraju prema Prištini i međunarodnoj zajednici.
   
“Ne treba podsećati da su britanski i američki ambasador nedavno boravili u Dečanima i pokušali da ih ubede u logičnost da se odluka Vrhovnog suda mora poštovati. Nisam stekao utisak da su baš bili uspešni u tome", rekao je Ivanović.
   
On je istakao da interesi postoje, da je to vešto sakriveno otporom naroda i da je sada prilika da se razmisli o tome da li je možda tu Ramuš Haradinaj sada uključen obzirom da je njegov odnos sa Hašimom Tačijem i njegov pokušaj da se uključi u Vladu Kosova i preuzme je ostao neuspešan.
   
Mislim da Vlada Kosova nema veliki uticaj u Dečanima, to je najveći problem jer se tu pokazuje sva slabost kosovskih privremenih institucija i njihova nemogućnost da kontrolišu čitav prostor Kosova i Metohije, zaključio je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.