Ivanović: ROSU se vraća u bazu

Izvor: B92, 24.Avg.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: ROSU se vraća u bazu

Kosovska Mitrovica -- Specijalne jedinice kosovske policije - ROSU, koje su jutros krenule ka administrativnim punktovima na severu Kosova, vratile su se u bazu.

Specijalci su prvo krenuli ka severu Kosova i prošli preko Šalje u Podujevu, a potom krenuli zapadno od Kosovske Mitrovice gde se nalaze sporedni putevi.

U mestu Rudare kod Zvečana počelo je uklanjanje dela barikade, koja je postavljena 26. jula na putu Mitrovica - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Raška.

Ivanović kaže je da je uklanjanje dela barikade počelo juče po podne.

Odluka o uklanjanju je doneta na sednici Kriznog štaba predsednika četiri opštine na severu Kosova i zvaničnika vlasti u Beogradu.

Govoreći o barikadama koje drže Srbi na severu Kosova, Ivanović je kazao da ih ima delimično i da se pažljivo prate potezi Prištine.

"Srbi prate sve magistralne puteve i sve alternativne pravce,uključujući i kozje staze. Barikada ima samo delimično u selu

Rudare", kazao je on.

Ivanović je istakao da postavljanje barikada "zavisi samo od Prištine".

Barikada u selu Rudare je jedina preostala od tri velike prepreke na glavnim putnim pravcima na severu Kosova, postavljene u noći 26. jula, kada su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije – ROSU krenule na administrativne punktove kod Jarinja I Brnjaka prema centralnoj Srbiji.

Barikada kod Rudara je duga stotinak metara i napravljena od nekoliko slojeva šljunka, građevinskog materijala, teške mehanizacije.

Ivanović je kazao da je poslednjih dana u delu južne Mitrovice, oko rudnika Stari Trg, te u selima naseljenim Albancima u opštini Zubin Potok primetno pojačano kretanje pripadnika ROSU.

Ivanović kaže da se radi o nameri kosovskih vlasti da opipaju spremnost i reakciju Srba.

"Nema mesta panici, ali na oprezu smo i nadziremo sve puteve prema severu”, rekao je Ivanović.

Dačić: ROSU se igra vatrom

Ministar policije Ivica Dačić je operaciju ROSU ocenio kao veoma opasno igranje vatrom koja može da izazove katastrofane posledice.

Dačić je istakao da je neshvatljivo da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji ne reaguju svakodnevne provokacije prištinskih vlasti usmerene na nasilno zauzimanje severa Kosmeta i ponovnog rasplamsavanja regionalne nestabilnosti.

"To je slučaj i sa današnjom operacijom ROSU koja je otpočela noćas, sat vremena posle ponoći s ciljem da se proba brzina invazije na punktove, ali i brzina kojom će reagovati Srbi na severu", naveo je Dačić.

Zamenik premijera i llider Socijalističke partije Srbije (SPS) je poručio da to što je Srbija posvećena dijalogu i mirnom rešenju u interesu i Srba i Albanaca, neki izgleda tumače kao slabost Srbije.

"Niko ne sme da, uz ćutanje međunarodne zajednice, provocira Srbiju jer time ugrožava mir i stabilnost u regionu", kazao je Dačić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je ranije danas da su specijane jedinice kosovske policije izvele vežbu u južnom delu Kosovske Mitrovice negirajući da su oni bili upućei na sever radi hapšenja osumnjičenih za nerede u tom delu krajem prošlog meseca.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.