Izvor: N1 televizija, 11.Jul.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Insistirati na ZSO, dosta je bilo odlaganja

Predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je da nova vlada Kosova mora da donese uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, jer je to precizna odredba briselskog sporazuma i ne može se više odlagati.

"Vlada Kosova se mora odreći mogućnosti da jednostranim aktima naruši postojanje ZSO", upozorava Ivanović.

On smatra da predstavnici Srba moraju istrajati u zahtevu da se briselski sporazum dosledno sprovede jer, u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << suprotnom, srpski predstavnici biće marginalizovani i bez bilo kakvog uticaja na politička dešavanja i procese na Kosmetu.

Ivanović je naveo da Srbi nemaju mogućnost ni luksuz da odlučuju o tome ko će koju funkciju imati u parlamentu ili u vladi Kosova. On je dodao da se to posebno odnosi na kandidate za mandatara za sastav nove vlade.

"Jedino je sigurno da Srbi u skladu sa Ustavom Kosova imaju garantovana mesta i da će u skladu sa tom ustavnom odredbom imati neku ministarsku poziciju", kaže Ivanović.

On smatra da je u ovom trenutku predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj u izvesnoj prednosti da dobije mandat za sastav vlade i da parlamentu predloži svoj kabinet.

"Međutim, ukoliko se bolje analiziraju odnosi na političkoj sceni Albanaca, to nije sigurno i prosto rečeno, sve je moguće", rekao je Ivanović.

On smatra da bi sa Haradinajem "bilo nešto lakše pregovarati u odnosu na drugog kandidata".

"Treba znati da moramo da pregovaramo, ma ko bio novi premijer", istakao je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.