Italijanski prijatelji Visokih Dečana

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski prijatelji Visokih Dečana

Monaštvo manastira Visoki Dečani i italijanski vojnici koji čuvaju manastir odavano su sklopili prijateljstvo. Rezultat toga je da je Visoke Dečane za 13 prošlih godina pohodilo više od 20.000 pripadnika misije UN na Kosovu a najnoviji da je u Rimu promovisano Društvo prijatelja Visokih Dečana.

Od dolaska misije Ujedinjenih nacija u Metohiju i na Kosovo - juna 1999. godine, pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čuvaju Manastir Visoke Dečane, podno Prokletija. Odavno su stekli status prijatelja dečanske monaške zajednice. A u italijanskoj prestonici, nedavno je promovisano Društvo prijatelja Manastira Visokih Dečana.

Zadužbinu srpskog kralja Stefana Uroša Trećeg, po Manastiru prozvanom Dečanski, za 13 godina pohodilo je više od 20.000 pripadnika misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, kojima su se u razgledanju tog svetskog kulturnog dobra pridružili članovi njihovih porodica, prijatelji i poznanici.

Osvedočeni prijatelj Srba u enklavama i Srpske pravoslavne crkve Sicilijanac Frančesko Skazi, koji od dolaska misije Ujedinjenih nacija živi i radi na Kosovu, inicijator je konstituisanja Društva prijatelja Manastira Visokih Dečana sa sedištem u Rimu.

Frančesko Skarfi, generalni sekretar Udruženja, priča da ga je manastir osvojio i da kad čuje zvona prožimaju ga neka posebna osećanja, pa je zbog toga odlučio da tu ostane.

Okupljeni u Udruženju, koje sada broji više od 1.000 članova, pretežno Italijana, među kojima su oni iz javnog, političkog i kulturnog života te zemlje, sjedinila je želja da pomognu našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Arhimandrit Sava Janjić, kaže da čovek nije samo duša nego i telo i zato pored duhovne pomoći našem narodu treba obezbediti hranu i pomoć deci i bolesnima.

Dečansko bratstvo, koje je jedno od najbrojnijih i najobrazovanijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, mnogobrojnim posetiocima i inostranim delegacijama svakodnevno prenosi da slikarstvo Dečana predstavlja enciklopedijsku riznicu vizantijske umetnosti, doprinoseći tako misiji društva da se što više, i ne samo u Evropi, čuje o svetinji koja je deo istorije i kulture sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.