Italijanski mediji: Vučić pokreće dijalog o Kosovu, Crkva kaže stop!

Izvor: BKTV News, 27.Jul.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski mediji: Vučić pokreće dijalog o Kosovu, Crkva kaže stop!

Italijanski mediji pišu o širem dijalogu koji je predsednik Srbije pokrenuo o Kosovu i Metohiji, pri čemu tršćanski list "Pikolo" naglašava da je srpski patrijarh reagovao apelom državnicima da ne daju saglasnost na otuđenje KiM, dok "Oservatorio dei Balkani" navodi reči Vučića da teret Kosova ne treba ostaviti potomcima.

"Pikolo" u tekstu pod naslovom "Vučić pokreće dijalog o Srbiji i Kosovu, Crkva kaže stop", navodi da se "nešto pokreće, još bez jasnog i preciznog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << smera, u vezi sa izuzetno delikatnim pitanjem Kosova... decenijama izvoru političkih napetosti i ključnog čvora koji treba razvezati pre budućeg ulaska Srbije u EU".

"To pitanje je imalo moćni povratak na centralni deo scene ovih dana, nakon objavljivanja u beogradskom dnevnom listu ''Blic'' komentara predsednika Srbije Aleksandra Vučića pod naslovom ''Zašto je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu''", piše u tekstu tršćanskog dnevnika.

Dogovor u vezi sa KiM možemo postići samo ako su obe strane nezadovoljne ili obe bar malo zadovoljne, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Navodi se da se u dugačkom Vučićevom članku nalaze neke važne poruke.

"Poruke poput one da je "vreme da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, i da pokušamo da budemo realni" u vezi sa Kosovom, što je jedini način 2kako ne bismo taj teret ostavili potomcima", napisao je novoizabrani predsednik", navodi "Pikolo".

FOTO: Tanjug

Dodaje se da se Vučić setio primera nekadašnjeg izraeskog predsednika Šimona Peresa koji je podržavao dijalog Izraelaca i Palestinaca.

List se pita "šta će se desiti sada" i odgovara odmah navodima da će se "videti narednih meseci".

"Ali, predsednikove reči su već pokrenule žustru debatu. Oglasio se i srpski patrijarh Irinej, koji je uputio apel ''našim (srpskim) državnicima da ''ne daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije''", piše u članku.

Navodi se da je "crkva u Beogradu spremna da učestvuje u unutrašnjem dijalogu, ali se ne pomišlja na bilo šta nalik priznanju nezavisnosti, što uostalom i nije u agendi (zvaničnog) Beograda".

U tekstu piše da su "Vučićeve reči izašle i van srpskih granica" i da ih je dobro prihvatio "pre svega albanski premijer Edi Rama".

"Pikolo" piše da je na Vučićev tekst u Prištini bilo "pozitivnih, ali i raznolikih reakcija".

"Ali, Gordijev čvor ostaje netaknut, barem za sada. Ipak, nešto se pokreće, u Beogradu", zaključuje tršćanski list.

Italijanski sajt o Balkanu "Oservatorio dei Balkani" prenosi da je Vučić "pozvao građane Srbije na ''unutrašnji dijalog'', sa ciljem da se izbegne da se teret Kosova ostavi potomcima i zbog toga što je neophodno da svi pronađu dugotrajni odgovor kako bi se isključila mogućnost sukoba kao opcije".

Ključna stvar koja nas sve vreme stopira je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ima plan, ali da inicira širok društveni dijalog o tom pitanju jer želi da čuje i šta drugi misle.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Italijanski mediji: Vučić pokrenuo dijalog o Kosovu, Crkva kaže stop

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2017

Italijanski mediji pišu o širem dijalogu koji je predsednik Srbije pokrenuo o Kosovu i Metohiji, pri čemu tršćanski list "Pikolo" naglašava da je srpski patrijarh reagovao apelom državnicima da ne daju saglasnost na otuđenje KiM, dok "Oservatorio dei Balkani" navodi reči Vučića da teret Kosova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.