Italijani obnavljaju manastire na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani obnavljaju manastire na Kosovu

Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu "Večernje novosti".

To je za list potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

"Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti", rekao je Tanasković.

Stručnjaci su već započeli seriju "izviđanja" i procenjivanja na terenu, piše list i navodi da su u manastiru Visoki Dečani na proveri statika građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.

Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka.

Prve troškove izviđenja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut, a koji se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijani će obnavljati srpske svetinje na Kosovu

Izvor: Mondo, 22.Mar.2018

Srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Manastir Visoki Dečani..To je za "Večernje Novosti" potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković..."Na osnovu...

Nastavak na Mondo...

Italijani obnavljaju manastire na Kosmetu

Izvor: Večernje novosti, 22.Mar.2018

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković potvrdio. U toku procene, prvi radovi na crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i u Visokim Dečanima NAŠIM kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom, počinje da se bavi Italijansko-srpski institut...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.