Istraga o trgovini organima još dve godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o trgovini organima još dve godine

BRISEL -

Šef Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije, Klint Vilijamson, ocenio je danas da bi istraga mogla biti okončana za dve godine i napomenuo da navodi da su u zločine umešani i neki visoki kosovski zvaničnici, utiču na odnose u regionu.

"To je zaista crn oblak", rekao je Vilijamson u intervjuu Agenciji Frans pres. "Pošto navodi (o trgovini ljudskim organima) sežu sve do nivoa sadašnjeg kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijera i drugih zvaničnika koji su imali istaknute uloge u OVK, to ima uticaja na odnose u regionu."

Američki diplomata, koji - kako je naveo AFP - vodi istragu o jednom od najužasnijih i politički najosetljivijih slučajeva u novije vreme, upozorio je na opasnost od zastrašivanja svedoka i istakao značaj programa za zaštitu svedoka.

Od Martijevog izveštaja prošle dve godine

Pravo pitanje je da li će svedoci koji su razgovarali sa izvestiocem Saveta Evrope, švajcarskim parlamentarcem Dikom Martijem, koji je pre dve godine podneo izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, biti voljni da učestvuju u istrazi i svedoče pred sudom, naglasio je Vilijamson.

"Veoma je teško reći da li će naši rezultati biti isti kao Martijevi. Još je prerano da se kaže da li ćemo doći do istih zaključaka", kazao je Vilijamson.

Podsećajući da je zabrinutost zbog zastrašivanja svedoka svojevremeno navela sudove u Hagu i Prištini da traže nove postupke protiv istaknutih kosovskih političara optuženih za ratne zločine, AFP je preneo da Vilijamson (51) ne želi da rizikuje.

"Zastrašivanje svedoka i zaštita svedoka su bitni faktori", rekao je istražitelj.

"Uložili smo ogromne napore kako bi ova istraga omogućila bezbednost", kazao je Vilijamson, navodeći da je glavni razlog što nijedan član njegovog tima, koji broji 20 tužilaca, istražitelja i analitičara, nije sa zapadnog Balkana, bila želja da se izbegne curenje informacija, zastrašivanje ili, kako je rekao, nešto još gore.

"Ovo su u potpunosti međunarodni napori", rekao je on. "Podigli smo zid između nas i drugih pravosudnih organa na Kosovu, tako da smo veoma autonomni i odvojeni."

Ističući da je za istražitelje od ključnog značaja da vode poverljive razgovore sa svedocima, šef Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima je ukazao i na značaj saradnje s vladama, koje treba da omoguće tu vrstu poverljivosti, kao i mogućnost relokacije svedoka.

"To je pitanje koje je bilo problematično i u suđenjima drugim istaknutim kosovskim Albancima pred Haškim tribunalom. Bilo je jasnih naznaka zastrašivanja svedoka i mi smo veoma oprezni zbog toga", izjavio je Vilijamson.

Šef Euleksovog tima je odbio da iznese bilo kakve detalje o dosad prikupljenim dokazima, ali je ocenio da će biti potrebne dve godine za okončanje istrage.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom, ali je upozorio da "ima još mnogo izazova".

Zločini koji su meta istrage izvršeni su pre 12-13 godina, a dokazi i svedoci rasuti su širom regiona, pa i dalje, navodi AFP.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.