Istoričari odložili blokadu puta ka Dečanima

Izvor: B92, 21.Apr.2017, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričari odložili blokadu puta ka Dečanima

Dečani -- Savez istoričara Kosova odložio je za danas zakazanu blokadu puta koji vodi ka tom manastiru.

Savez se protivi davanju prava vlasništva nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Ona narednim koracima će, kako je najavljeno, odlučivati večeras.

Iako je protest otkazan na putu ka manastiru su prisutne jedinice Kfora, a vazdušni prostor opštine Dečani nadleći helikopteri, javio je izveštač Tanjuga.

Lokalne vlasti odbile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ranije da prime odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je potvrđeno da 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova kaže da se oni protive svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira, jer kao što je poznato ona je, kakko tvrdi, poklonjena odlukom iz perioda vlasti Slobodana Milosevića.

"To za nas nije prihvatljivo", rekao je Imeraj.

On je potvrdio da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi pomenutog zemljišta.

Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti”, te pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavng suda sprovedu bez odlaganja.

Manastir Visoki Dečani, inače, pod zaštitom vojnika Kfora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.