Island kontroliše niži vazdušni prostor Kosmeta

Izvor: B92, 11.Feb.2020, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island kontroliše niži vazdušni prostor Kosmeta

Priština -- Island je stekao pravo na kontrolu nižeg vazdušnog prostora na teritoriji tzv. Kosova, piše portal Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

U ime tzv. Kosova, okvirni sporazum sa Islandom je prošlog petka potpisao komandant mirovne misije NATO na Kosovu general Mikele Risi.

Sklapanje ovog sporazuma važan je korak u procesu stvaranja neophodnih uslova za otvaranje novih ruta u vazdušnom prostoru tzv. Kosova na uređen način, piše portal.

Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će takođe doprineti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u okviru dijaloga koji koordiniše EU, naveo je KFOR u saopštenju.

U skladu sa Rezolucijom 1244 Veća bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz 1999, KFOR zadržava kontrolu bezbednosti u nižem vazdušnom prostora tzv. Kosova, koje je bilo zatvoreno za komercijalni avio-saobraćaj, sa izuzetkom letova ka prištinskom aerodromu i sa prištinskog aerodroma.

Normalizacija u nižem vazdušnom prostoru tzv. Kosova skratiće rute i doneti uštede i ekološke benefite za civilnu i vojnu avijaciju.

Viši vazdušni prostor tzv. Kosova pod kontrolom je mađarske, piše portal.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KFOR poručuje: Island kontroliše niži vazdušni prostor Kosova

Izvor: Večernje novosti, 11.Feb.2020

Island je stekao pravo na kontrolu nižeg vazdušnog prostora na teritoriji Kosova, piše portal Eksjuaviješn Island je stekao pravo na kontrolu nižeg vazdušnog prostora na teritoriji Kosova, piše portal Eksjuaviješn (Exyuaviation). U ime tzv. Kosova, okvirni sporazum sa Islandom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.