Irinej: Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Izvor: Politika, 04.Avg.2013, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

PODGORICA – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je u besedi na liturgiji povodom proslave osam vekova postojanja manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, da treba njegovati „zajednički duhovni i kulturni prostor” i pozvao narod na „slogu i ljubav”.

On je istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasleđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju.

„Pitaju nas danas Sveti Nemanjići, episkopi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mitropoliti i igumani ove svetinje idemo li njihovim putem, putem Hrista i Svetoga Save? Držimo li se vere njihove Hristove i jesmo li jedinstveni u hristoljublju i rodoljublju, kao sto su oni bili? Da li su nam bliže deobe i nesloge od bratske ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja?,” pitao je patrijarh u besedi.

Pruzio je i odgovor u kome je pozvao na uzajamnu ljubav i poštovanje.

„Volimo i poštujmo jedni druge, čuvajmo svetinje i ne otuđujmo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na što nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Držimo se Njegoša, Njegoševe i kosovske misli i kosovskog zaveta”, zaključio je srpski patrijarh u besedi.

Liturgiji su pored velikog broja vernika i građane prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i ministri, predstavnici Jerusalemske patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve, dok tom činu nisu prisustvovali državni zvanicnici Crne Gore.

Pored premijera Srbije Ivice Dačića, liturgiji su prisustvovali odlazeći ministri prosvete i kulture Žarko Obradović i Bratislav Petković, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama Mileta Radojević i direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je bio na celu odbora za obeležavanje jubileja osam vekova postojanja manastira, prisustvovao je svečanoj akademiji održanoj u subotu uveče.

Proslavu jubileja pomogli su Vlada Crne Gore i Opština Berane, saopšteno je na ceremoniji.

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca velikog župana Stefana Nemanje.

Manastir je pet puta paljen i razaran, a posljednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata, u kome su Crnogorci oslobodili Berane, posle čega je taj grad zajedno s čitavim područjem između reka Tare i Lima, kao i južni delovi Kosova i Metohije pripao Crnoj Gori.

U osmovekovnoj duhovnoj misiji manastira, najznačiji je period prva polovina 19. veka, kada je njim upravljao iguman Mojsije Zečević, veliki pobornik prisajedinjenja plemena Vasojevića Crnoj Gori.

Dačiću Medalja Svetog Georgija, pomirio se s Amfilohijem

Predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću i srpskom patrijarhu Irineju danas su u Beranama uručene Medalje Svetog Georgija prvog reda, povodom proslave osam vekova Manastira Đurđevi stupovi.

Isto priznanje dodeljeno je predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, koji nije prisustvovao današnjoj proslavi velikog jubileja tog hrama Srpske pravoslavne crkve, ali je govorio na sinoćnoj akademiji.

Medalje patrijarhu Irineju i premijeru Dačiću su uručene na svečanom ručku, nakon svečane liturgije koju je služio srpski patrijarh, povodom 800 godina ove svetinje koju su podigli Nemanjići.

Premijer Srbije je tom prilikom kazao da mu je drago što je prisustvovao proslavi u Vasojevićima, navodeći da je taj deo Crne Gore, zajedno sa delovima Srbije i Kosova i Metohije, činio nekadašnju državu Rašku.

Na dodavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je sedeo do Dačića, da je u pitanju bio stožer srednjevekovne srpske države, premijer je ponovio reči mitropolita, a potom zagrlio Amfilohija.

„Vidite da smo se pomirili”, kazao je Dačić, a te njegove reči i zagrljaj sa mitropolitom Amfilohijem propraćen je jakim aplauzom prisutnih.

Beta

objavljeno: 04/08/2013
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irinej: Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Izvor: Vesti-online.com, 04.Avg.2013

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je danas u besedi na liturgiji povodm proslave osam vekova postojanja manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, da treba njegovati "zajednički duhovni i kulturni prostor" i pozvao narod na "slogu i ljubav"...Patrijarh Irinej: Volimo i poštujmo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.