Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK vraćena kosovskoj vladi, suspendovana putovanja poslanika u inostranstvo

Predsedništvo kosovske Skupštine, odlučilo je danas da, inicijativu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine koje je tokom rata počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), vrati kosovskoj vladi.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, rekao je da je "takva odluka doneta na osnovu Poslovnika o radu Skupštine".

- Mi smo postupali na osnovu Pravilnika. Inicijativa narodnih poslanika za ukidanje Specijalnog suda upućena je vladi na razmatranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to je ono što mogu reći. Inače imamo političke stavove i nema potrebe da bilo ko napusti sastanak - rekao je Veselji.

Veselji, koji je i lider DPK, protivi se ukidanju Specijalnog suda, posebno nakon upozorenja američkog ambasadora u Prištini Grega Delavija da će koksovski lideri biti oštro sankcionisani, ukoliko inicijativa bude prihvaćena.

Šef poslaničke grupe opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca rekao je da je inicijativa poslanika sada prelazi u nadležnost vlasti.

- Lopta je u rukama Vlade Kosova - rekao je Konjufca, preneli su kosovski mediji.

- Ovaj put Skupštine imala kvorum od četiri člana i doneo odluku da je inicijativa poslanika da ukine ih da preispita Vladu Republike Kosovo. Mi imamo napredak ove inicijative - izjavio je Konjufca.

Inače, sednicu Prededništva je napustio šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, koji je rekao da je stav te stranke poznat, odnosno da se oni protive ukidanju Specijalnog suda.

Hoti napustio sednicu zbog rasprave o ukidanju suda

Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti napustio je današnju sednicu Predsedništva parlamenta kada je počela rasprava o ukidanju Specijalnog suda, prenela je KTV.

Hoti je rekao da je sednicu napustio zato što se povela rasprava o ukidanju Specijalnog suda jer to pitanje, kako je rekao, "ugrožava međunarodne odnose".

On je kazao da je sastanak Predsedništva u toku, a da je stav DSK o Specijalnog sudu poznat.

- DSK se protivi ukidanju Specijalnog suda - rekao je Hoti i dodao da će se videti kavu će odluku doneti Predsednistvo.

Inicijativa poslanika, koju su pokrenuli kosovski veterani, za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine koje je na Kosovu počinila tzv. OVK podiže tenzije na Kosovu, posebno nakon što je američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, upozorio trojicu kosovskih lidera da će se, ukoliko ta inicijativa bude usvojena, oni suočiti sa ozbiljnim i teškim posledicama.

Predsedništvo suspendovalo putovanje poslanika

Predsedništvo kosovske Skupštine odlučilo je danas da suspenduje sva putovanja poslanika u inostranstvo do 20. februara.

Nije navedeno, međutim, šta je povod za donošenje ove odluke.

Odluka o suspenziji putovanja poslanika doneta je na istoj sednici na kojoj je odlučeno da se inicijativa 43 poslanika o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, vrati vladi, preneo je portal Albeu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda vraćena kosovskoj vladi

Izvor: Večernje novosti, 22.Jan.2018

Predsedništvo kosovske Skupštine, odlučilo je danas da, inicijativu 43 poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine koje je tokom rata počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, vrati kosovskoj vladi Predsedništvo kosovske Skupštine, odlučilo je danas da, inicijativu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.