Inicijativa mladih za ljudska prava: Unutrašnji dijalog o Kosovu nemoguć bez spomena žrtava rata

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Sep.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih za ljudska prava: Unutrašnji dijalog o Kosovu nemoguć bez spomena žrtava rata

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava ocenili su se danas u Beogradu da se unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne može voditi ako se ne spomenu žrtve rata na Kosovu.

Inicijative mladih za ljudska prava organizovala je danas javnu diskusiju "Hajde da pričamo o Kosovu" na kojoj su izneli 10 principa za vođenje unutrašnjeg dijaloga, a kao jedan od njih je da "zvaničnici države Srbije moraju da priznaju popis žrtava rata >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Kosovu iz Kosovske knjige pamćenja koju je prezentovao Fond za humanitarno pravo".

Programski asistent Inicijative Marko Milosavljević je govoreći o tom principu kazao da je "nemoguće razgovarati o dijalogu ako se ne spomenu žrtve" i dodao da je činjenica da se "sukob desio i da je bilo žrtava o čemu svedoči i Kosovska knjiga pamćenja".

Aktivistkinja Marta Vasić je ocenila da se "ne može razgovarati o dijalogu dok se ne utvrdi ko je šta radio i gde su nestali ljudi".

Jedan od principa koje je Inicijativa predložila je da se dijalog ;mora voditi u institucijama, ne putem medija, kao i da civilno društvo mora biti uključeno u taj proces.

Student Fakulteta političkih nauka Petar Anković je kazao da "ne postoji pravi insitucionalni dijalog o Kosovu, već 'prepucavanje' u medijima".

On je ocenio da se "dijalog sada vodi na trećoj strani, ali da bi bilo brže da se dijalog vodi neposredno u Beogradu ili Prištini".

Inicijativa je predložila da "predstavnici vlasti u Srbiji građanima treba da objasne kako je i zbog čega vođena kampanja progona nesrpskog stanovništva od januara 1998. do juna 1999. godine pod plaštvom 'borbe protiv terorizma'", kao i da "Srbija i Kosovo moraju da se podstiču međusobno da efikasnije procesuiraju odgovorne za ratne zločine".

Na javnoj diskusiji u Ustanovi kulture "Parobrod" prisutni su pričali o tome da najavljeni dijalog ne sme krenuti od "nulte tačke", već da izvršna vlast u Srbiji mora da podseća javnost o već preuzetim međunarodnim obavezama Srbije o Kosovu, kao i da taj dijalog mora biti transparentan tako što će javnosti biti dostupni svi pravni i politički dokumenti koji iz njega nastanu.

Članovi Inicijative su dodali da "bez obira na rezultat unutrašnjeg dijaloga, strateška orijanetacija Srbije ka evropskim integracijama ne sme biti dovedena u pitanje".

Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je javnu tribinu u okviru ;globalne "Speak" akcije koju je inicirala mreža organizacija "Civicus".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.