Imenovane nove sudije za suđenje Kabašiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovane nove sudije za suđenje Kabašiju

HAG -

Sudije O Gon Kvon i Hauard Morison imenovani su danas za nove članove veća Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u slučaju protiv Šefćeta Kabašija, pošto su dvojica sudija tražila izuzeće, saopšteno je danas iz Haškog tribunala.

Kabašiju se sudi za nepoštovanje Haškog tribunala, jer je odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, kome se, u ponovljenom postupku sudi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Predsednik suda O Gon Kvon, koji je i vršilac dužnosti predsednika Tribunala, saopštio je da će on i Morison zameniti sudije Bakone Moloto iz Južne Afrike i Gi Delvoa iz Belgije.

Sledeće saslušanje u slučaju Kabaši zakazano je za sredu, 31. avgusta, u 14.30 sati.

Predsedavajući veća će ostati sudija Alfons Ori, navedeno je u saopštenju. Moloto i Delvoa zatražili su da budu zamenjeni kako bi izbegli eventualnu pristrasnost budući da su obojica članovi pretresnog veća na ponovljenom suđenju Haradinaju.

Optuženi Kabaši se u petak izjasnio da je kriv za nepoštovanje Haškog suda, jer je odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Ramuša Haradinaja.

Kabaši, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, ključni je svedok na ponovljenom suđenju Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju, koje je počelo 18. avgusta.

Haradinaju se sudi, zajedno sa Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem, za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je, međutim, naložilo da im suđenje bude delimično ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, uz obrazloženje da je tokom procesa bilo teškoća u pribavljanju iskaza svedoka, pošto su mnogi od njih naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom. Takođe, veliki broj svedoka je nestao ili poginuo u sumnjivim "nesrećnim slučajevima".

Haško tužilaštvo je protiv Kabašija podiglo optužnicu jer je 2007. godine odbio da, kao svedok optužbe, pred Tribunalom odgovori na pitanje prilikom svedočenja u prvostepenom postupku protiv Haradinaja.

Kabaši je uhapšen 17. avgusta u Holandiji i sledećeg dana je izručen Tribunalu. Pred sudijama se prvi put pojavio radi izjašnjavanja o krivici 19. avgusta i tada je odložio izjašnjavanje, uz obrazloženje da još nije pročitao optužnicu.

On je i na ponovljenom suđenju Haradinaju odbio da odgovara na tužiočeva pitanja o zločinima OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KABAŠI PONOVO U SUDNICI ZBOG NEPOŠTOVANJA SUDA

Izvor: Kurir, 30.Avg.2011, 13:30

HAG - Bivšem pripadniku OVK Šefćetu Kabašiju biće u utorak nastavljeno suđenje zbog nepoštovanja Haškog tribunala, pošto je odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Ramuša Haradinaja...Kabaši se 26. avgusta izjasnio da je kriv po obe tačke optužnice za nepoštovanje suda...On je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.