Imate li nešto albansko da pokažete u vašem Kosovu? Vljora svojata MILUTINOV GRAD, Srbi je postavili na mesto!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate li nešto albansko da pokažete u vašem "Kosovu"? Vljora svojata MILUTINOV GRAD, Srbi je postavili na mesto!

Odbrusili joj!

Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji predstavljaju trn u oku Albancima, koji pokušajima falsifikovanja istorije žele da prisvoje pravoslavne svetinje. Svojatanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM od strane Albanaca ponovo je dospelo u fokus kada su ambasadorka tzv. Kosova u SAD, Vljora Čitaku,  a pre nje i premijer ove samoproglašene države Ramuš Haradinaj, srednjovekovno utvrđenje Novo Brdo predstavili kao albansko.

Ambasadorka Čitaku, na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tviter nalogu objavila fotografiju Novog Brda, uz poruku:

This is not #GameOfThrones set, this is #Kosovo #KosovoIsBeautiful pic.twitter.com/OTPcZwoPkT

— Vlora Çitaku (@vloracitaku) June 5, 2019

- Ovo nije set za snimanje"Igre prestola", ovo je Kosovo - uz haštag "Kosovo prelepo".

Ova objava izazvala je lavinu komentara, i dok je bilo pojedinaca koji su se složili sa njenim pokušajem falsifikovanja istorije, većina je negativno komentarisala ovaj potez i "održala čas istorije albanskoj ambasadorki".

- Da li imate nešto albansko da pokažete u tom vašem Kosovu? Isključite srpsko kulturno i versko nasleđe, plus bilo šta što potiče iz vremena otomanske vladavine. Obavestite me kada nađete bilo koji trag - poručio je jedan od tviteraša.

Do you have anything Albanian to show in that #Kosovo of yours? Exclude Serbian cultural and religious heritage plus anything stemming from times of the Ottoman rule. Let me know when you find ANY TRACE of anything even REMOTELY Albanian! #MAGA

— Милинко Милинчић (@milinkomilincic) June 5, 2019

Novo Brdo, tvrđava koja se nalazi 20km istočno od Prištine, podignuta je prvih godina vladavine kralja Milutina, sa ciljem zaštite bogatog rudnog područja u kome se eksplatisalo gvožđe, olovo, srebro i zlato. Utvrđenje je svoju snagu pokazalo tokom više Osmanlijskih opsada, pogotovo tokom dvogodišnje opsade (1439-1441) u vreme kada srpska despotovina više nije postojala. Danas je ceo prostor nekadašnje tvrđave u ruševinama, ali i pored toga ostaci kula svedoče o nekadašnjem bogatstvu. Poseban problem novobrdske tvrđave predstavljaju stalni pokušaji da se u njoj pronađe zakopano blago čime se uništavaju vredni arheološki slojevi.

This is Novo Brdo, New Hill in translation, fortification built by king Milutin (1282-1321AD), king of Serbia, it was known for mining, silver with some percent of gold, called "glamsko srebro", Vlora, stop representing serbian history as so called kosovo's history... pic.twitter.com/wpSoAlJjM2

— Вељко Ивковић 1244 (@IvkovicVeljko) June 6, 2019

Tvrđava je  na listi srpskih spomenika od posebnog značaja. EU je imajući u vidu sve međunarodne standarde, napravila ugovor sa UNESKOM koji je mobilisao najbolje eksperte za projekat a sve u cilju stavljanja grada Novo Brdo na listi svetske kulturne baštine UNESKO - a.

Slično prekrajanje istorije pokušao je nedavno i premijer samoproglašene države Kosovo, Ramuš Haradinaj, kada je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je nemačka država finansirala projekat "važan za njihovu kulturu i istoriju".

Reč je o obnovi pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji, koju je Haradinaj predstavo kao — katoličku.

Kada je reč o ovoj svetinji, Albanci su otišli korak dalje i započeli konzervatorske radove bez ikakve naučne potpore, čime su napravili štetu toj pravoslavnoj svetinji jer su je prepravljali, što je potvrdio i dr Marko Popović, koautor monografije „Crkva Svetog Nikole — katedrala grada Novog Brda“, koju je objavio Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije.

- Oni u stvari ostatke Crkve Svetog Nikole pretvaraju u trobrodnu baziliku što nikad nije bilo, što je veliki falsifikat. Deo tih konzervatorskih radova su već izveli, a ispred gradilišta, na prilazu su na tabli prikazali projekat obnove i radove koji nemaju veze sa stvarnim stanjem - objašnjava Popović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.