Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li sukoba u SPC po pitanju "kosovskog čvora"?

Treći dan ne stišavaju se reakcije na sumnjičavost vladike Amfilohija Radovića o načinu na koji vlast u Srbiji pokušava da razreši "kosovski čvor", ali i izjave patrijarha koje deo javnosti doživljava kao pokušaj smirivanja strasti. Nejasno je šta te izjave zaista znače i da li je na pomolu sukob u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: N1

Da li u crkvi zaista postoji ozbiljne nesaglasice prema državnoj politici o Kosovu? Posle oštrih reči mitropolita Amfilohija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o strahu da Vučićeva politika vodi izdaji Kosova i kasnija reakcija patrijarha Irineja koji govori o Vučićevoj lavovskoj borbi za Kosovo, ostala je nepoznanica da li se radi o različitim mišljenjima, nesporazumu ili nečem ozbiljnijem. Za poznavaoce, nema dileme kako crkva vidi pitanje Kosova.

"Manje-više svi isto misle oko toga, svi imaju isto mišljenje, samo se stilovi razlikuju", izjavio je đakon Nenad Ilić.

Ilić tvrdi da se izjave patrijarha i uticajnog mitropolita zapravo nadopunjavaju.

"S jedne strane izražena bojazan na osnovu raznih znakova da ovo ne ide u dobrom pravcu, a s druge strane izražena želja da taj koji je na vlasti uradi sve što može da se ne desi to što ne bi nikako valjalo...To da se lavovski borio, to su diplomatske reči i partijart na takvom mestu to mora tako da kaže", objašnjava Ilić.

Ali vlast, po svemu sudeći nema tako istančan sluh i osećaj za nijanse. Signali ukazuju da se reči mitropolita Amgfilohija ne tumače kao prosta bojazan.

"Dovoljno je ono što je patrijarh Irinej juče rekao o ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za naše nacionalne interese. Ako postoje sankcije na Sinodu Srpske pravoslavne crkve, mislim da je došlo krajnje vreme da Amfilohije bude sankcionisan", ocenio je ministar Branko Ružić.

 Patrijarhova intervencija, sa druge strane, među posmatračima doživljena je kao račun da mu je podrška vlasti važna, iz različitih razloga.

"Amfilohije Radović je izrekao ružne reči na račun Vučića i mislim da partijarh Irinej sad zapravo gasi požar i izjavljuje ljubav ne bi li dobio pristup nekom delu gde bi crkva mogla nešto da bude pitana kada je reč o političkim pitanjima", ocenila je novinarka Vremena Jovana Gligorijević.

Međutim, poznavaoci prilika unutar same crkve sigurni su da se crkva samo rasporedila – Amfilohije uz tvrdu desničarsku struju u opoziciji, a Irinej uz vlast.

"Patrijarh je podržao vlast, vlast podržava izgradnju Hrama svetog Save, u dobrim su odnosima, imaju jednu vrstu ravnoteže, ali za svaki slučaj tu je Amfilohije koji uvek može da podbode i podseti da crkva može da okrene leđa, nisam siguran da postoji vrsta podeljenih stavova u smislu razdora unutar SPC.", ocenioe je religiolog Miroslav Keveždi.

Keveždi dodaje da građanima Srbije nisu jasne poruke crkve - da su jednog dana pripadnici vlasti izdajnici, a drugog "lavovski borci", nazivajući to "mentalnom akobacijom" crkve.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Reakcije iz SCP o Kosovu - različitost, nesporazum ili nešto treće?

Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2018

Treći dan ne stišavaju se reakcije na sumnjičavost vladike Amfilohija Radovića o načinu na koji vlast u Srbiji pokušava da razreši "kosovski čvor", ali i izjave patrijarha koje deo javnosti doživljava kao pokušaj smirivanja strasti. Nejasno je šta te izjave zaista znače i da li je na pomolu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.