Ima li posledica referenduma?

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li posledica referenduma?

Kosovska Mitrovica/Beograd/Moskva -- Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da će posle referenduma na severu Kosova Srbi biti pod manjim pritiskom institucija u Prištini.

On je za Radio B92 dodao da će rezultati referenduma olakšati položaj pregovaračkog tima Beograda koji će imati pokriće za stav da Srbi sa severa smatraju da je Kosovo sastavni deo Srbije i da ne žele integraciju u kosovsko društvo.

"Visoka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izlaznost na referendum pokazuje da su građani svesni svoje odgovornosti i značaja referenduma i pokazuje od kakvim smo pritiskom na severu kosova bili...Sam referendum nema pravnih posledica zbog toga što smo samo potvrdili ono što piše u Ustavu a to je da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao da je referendum nelegalan i neustavan, da je potpuno bespotreban i besmislen, da on neće ostvariti nikakav rezultat i ocenio da je osmišljen i sproveden u pojedinim stranačkim kuhinjama u Beogradu.

"Referendum neće ostaviti nikakav trag u istoriji niti će imati ikakav rezultat. To je u neku ruku bio stranački ideološki referendum koji je poslao pogrešnu poruku da Srbi sa severa ne mogu da se dogovore ni sa svojom državom, a s druge strane doveo je državu u poziciju da objašnjava da njeni građani ne slušaju sopstvenu vladu", rekao je sinoć Stefanović u izjavi Tanjugu.

To svakako otežava spoljnopolitičku poziciju Srbije, naveo je Stefanović i dodao da uprkos tome referendum neće ugroziti nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog je jedini proces koji može da rešava probleme i on će sigurno biti nastavljavljen", ocenio je Stefanović.

Taj proces, dodao je, rukovodi se stavom Republike Srbije da prištinske institucije ne mogu da se instaliraju na severu Kosova, što je ujedno i pitanje na koje se referendumom traži odgovor.

Na dvodnevnom referendumu na kojem su se građani izjasnili o pitanju da li prihvataju institucije Republike Kosovo, održanom u četiri opštine na severu Kosova, prema preliminarnim rezultatima, saopštenim sinoć, uz izlaznost od oko 75 odsto, 99, 74 odsto građana se izjasnilo protiv prihvatanja kosovskih institucija.

Referendum, razdor među Srbima

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović u izjavi Tanjug ocenio je danas da referendum na pitanje „da li prihvatate kosovske institucije" nije bio potreban, i da predstavlja zloupotrebu narodne volje od strane pojedinih političkih partija, kao i da će zbog nejedinstva biti nastavljeni pritisci na državu Srbiju.

„Referendum je pokazao ono što smo i očekivali a to je da narod na Kosovu ne želi kosovske institucije, i ono što je najbitnije ovo je klasičan primer zloupotrebe narodne volje pojedinih političkih partija za dnevnopolitičke svrhe i kupovinu dnevnopolitičkih poena", ocenio je on.

Ministar Bogdanović je izrazio uverenje da će se nastaviti dalji pritisci na državu Srbiju što se tiče Kosova i Metohije, kao i da je izvesno da će prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice koja podržava nezavisnost Kosova i Metohijie dodatno, zbog nejedinstva koje postoji između kosovskih Srba i Vlade Republike Srbije, iskoristiti vakuum i pokušati da još više utiče na situaciju u pokrajini.

Ovde su građani pokazali što i Vlada zna da ne žele kosovske institucije, ali nažalost ovo je klasičan primer zloupotrebe narodne volje, ocenio je Bogdanović, koji smatra da je referendum koji je održan u četiri opštine na severu Kosova doprineo razrodu između Srba južno i severno od Ibra.

On je ukazao da je država isticala i ranije da će se on odraziti na situaciju južno od reke Ibar.

Radikali pozdravljaju rezultate

Srpska radikalna Stranka pozdravila je danas rezultate refereduma koji je u prethodna dva dana održan u četiri opštine na severu Kosova.

"Kao što se moglo očekivati, na referendum je izašao veliki broj Srba koji su jasno stavili do znanja, pre svega režimu Borisa Tadića, da Srbi na Kosovu i Metohiji ne prihvataju takozvane paralelne institucije, odnosno institucije lažne države Kosovo", izjavila je danas članica predsedničkog kolegijuma SRS-a Vjerica Radeta.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu kazala da je SRS podržao taj referendum, kao što podržava i Srbe južno od Ibra.

Radeta je rekla da su netačne izjave državnog sekretara za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića da su Srbi na severu Kosova bili izloženi pritiscima kako bi izašli na referendum.

"Potpuno suprotno od toga, Srbi su bili izloženi pritiscma raznih činovnika Vlade Srbije, koji su ih ubeđivali da ne treba da izađu na referendum", kazala je ona.

Radeta je rekla da SRS poziva predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović da hitno sazove vanredniu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji.

Ona je dodala da SRS smatra da Skupština Srbije treba da donese odgovarajuće zaključke o održanom referendumu.

Moskva: Samo direktni pregovori u skladu sa rezolucijom su rešenje

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je rezultat referenduma na severu Kosova još jednom potvrdio da Srbi ne žele da budu pod kontrolom Prištine i da se rešenje kosovskog problema mora tražiti u direktnim pregovorima, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Održavanje referenduma i njegov rezultat još jednom su pokazali da se srpsko stanovništvo ne miri sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i pokušajima Prištine da stavi pod kontrolu srpske opštine", izjavila je zamenik direktora Odeljenja za štampu i informisanje Marija Zaharova.

Kako prenosi ruska federalna agencija Regnum, Zaharova je istakla da rezultat referenduma pokazuje da je "rešenje kosovskog problema moguće samo putem direktnih pregovora između zainteresovanih strana u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, jer je to međunarodno priznat okvir za regulisanje pravila i principa po međunarodnom pravu".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.