ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Srpski narod će biti zaštićen od pogroma - na kraju, pobediće Srbija! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2022, 13:42

ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA: Srpski narod će biti zaštićen od pogroma - na kraju, pobediće Srbija! (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obaraća se građanima povodom pregovora vođenih u Briselu, a nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM - Srpske liste, institucija, čelnicima opština, načelnicima okruga, održan je u Palati "Srbija".

Predsednik Vučić preneo je Srbima sa KiM tok i rezultate poslednje runde dijaloga na najvišem nivou održane u četvrtak u Briselu.

Predsednik je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da nam je najlakše pričati o glupostima i to najbolje znamo u kafani da radimo, te da se poteže to pitanje Prajda a ne priča se o struji, nafti i kako ćemo na zimu pošto od 1. novembra za nas nema ruskog gasa jer smo pod sankcijama, te da su mu odvratni i jedni i drugi jer samo gledaju sebe.

- Odvratni su mi i oni koji cene to, ali i oni koji bi tukući pedere bi da se bore protiv njih. Srbija ima mnogo veće probleme. Ovo sam pesnički odgovorio, jer meni ne smetaju homoseksualci. Sedam dana imate svake godine skup, da bismo pričali o glupostima, da ne bismo pričali o nafti, o gasu. Od 31. oktobra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama. Kad bude odluka, bićete obavešteni - podvukao je predsednik Srbije.

Kad je reč o mandataru, Vučić je rekao da bi to trebalo da bude odlučeno u utorak na Predsedništvu SNS, ali pitanje je da li će za to biti vremena jer je trenutno sva pažnja fokusirana isključivo na pitanje Kosmeta te da nije važno da li će to biti objavljeno sad u utorak ili za nedelju dana.

O izjavi Zdravka Ponoša da su "Srbi krivi za situaciju na Kosovu podjednako kao i Albanci" Vučić je rekao:

- Imamo mi mnogo takvih političara koji će uvek prvu priliku da dočekaju da svoj narod optuže za nešto, a svi drugi će biti bolji.

Komentarisao je i izjave voditelja Ivana Ivanovića koji mu je uputio pismo iz Hrvatske:

- On je potpuno u pravu, ja nisam na tom nivou, za njega je svetinja jato cipala, za mene Jasenovac. U pravu je, nismo na istom nivou, nikakav problem sa tim nemam - rekao je Vučić.

Govorio je i o napadima na Ričarda Grenela, bivšeg izaslanika Donalda Trampa za pregovore između Prištine i Beograda.

- Grenel je jedan od retkih koji ima pošten pristup i hrabar je čovek koji sme da kaže šta stvarno misli. Pa zašto vam on smeta, našli ste jednog jedinog koji ne govori protiv Srba. On danas predstavlja pola Amerike, prvi put se u njihovim emisijama govori da mi nismo krivi jer on to priča.

Predsednik je ponovio najvažniju poruku, a to je da će srpski narod biti zaštićen od pogroma.

- Rekao sma ljudima da želim da budem zapamćen kao neko ko će sačuvati mir stabilnost, ali bez obzira na cenu naš narod će biti zaštićen od pogroma.

- Na kraju, pobediće Srbija! - rekao je predsednik.

Predsednik se nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM obraća naciji.

Ovo je prvo obraćanje predsednika nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, u četvrtak u Briselu, koja nije donela rezultat.

- Još od 1999. godine kada Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 su proterane snage bezbednosti sa Kim sprovodi se teror nad srpskim stanovništom i to je rezultiralo progonom više od 200.000 ljudi i njima su oteti stanovi, kuće, mnogi od njih su ubijeni - rekao je predsednik Srbije u samom uvodu obraćanja. Kako je dodao od 1999. traje teška i mukotrpna borba za opstanak srpskog naroda na KiM.

- Trudili smo se da od 2013. kroz Briselski sporazum koji nije bio lagan da dobijemo mir i obezbednimo sigurnost za Srbe na KiM. Međutim, iz sporazuma je neretko uzimano nešto što bi nekome drugom odgovaralo i uvek su za to dobijali zeleno svetlo iz Kvinte, ali zajednica srpskih opština nikada nije ispunjena - rekao je Vučić.

Kako je dodao od 1999. traje teška i mukotrpna borba za opstanak srpskog naroda na KiM.

Predsednik je istakao da je srpska delegacija u Briselu imala četiri zadatka pred sobom tokom pregovora.

- Sada su rešeni da kao poslednju kost u grlu proteraju Srbe sa severa KiM - rekao je Vučić i dodao da je delegacija iz Beograda imala 4 zadatka - da sačuva mir, da izbegne osudu zapada nismo dovoljno kompromisni, da brinemo o tome kako će to u svetu da izgleda. Pod četiri da obezbedimo opstanak našeg življa na Kosmetu koji je veoma uznemiren.

- Poslednjih dana zavladao je strah na Kosovu i Metohiji da će im se ponoviti sudbina kao ljudima iz Krajine i u skladu sa tim naše je bilo da, u uslovima kada ne govorite to za televiziju, već da pokažete nešto, mi nemamo kud i naša poruka je bila, šta god bilo i kako god bilo, mi ćemo tražiti kompromisna rešenja. Sačuvaćemo naš narod od pogroma i izbegličkih kolona neće biti - kazao je predsednik.

- Došli smo u Brisel, Aljbin Kurti je rekao da svi moraju imati RKS tablice. Šta god da se desilo, mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu… Mi smo rekli nema problema, dajte im KS table, kao opareni su skočili sa "nećemo statusno neutralne table" - rekao je Vučić i dodao:  "Njihov cilj je mučenje Srba na KiM i njegovo konačno proterivanje."

Kako je rekao, prištinska strana je tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora.

- Ne možete čoveku koji živi na severu Kosova i Metohije da mu izdajete papir, ali njima nije stalo do toga da to primene na meni ili vama, već da unište život naroda na severu. Sve će da odbiju. Odbili su svi, jer jedini smisao mučenje našeg naroda na KiM i njegovo protericvanje. Jedan je cilj ukidanje svega što ima sa srpskim življem i proterivanje istog sa Severa. Oni su histerično odbijali i sada vidite koliko je bilo stalo da se napravi sporazum. Ništa od toga nisu hteli da prihvate. Sa čim su došli i šta je njihova ponuda? Došli su sa sledećom idejom. Da mi razgovaramo generalno o sporazumu. Ja sam rekao ajde da podižemo poverenje jedni prema drugima i da idemo korak po korak, da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo o svemu. Njihove ideja je da idemo na generalni sporazum od 6 tačaka - kazao je Vučić.

1. Generalni principi bilateralnih odnosa

1. a. Generalno priznanje

1. b. Ulazak u sve međunarodne organizacije

2. Rešavanje problema iz prošlosti

a. Nestalih

b. Rešavanje problema silovanih

c. Raseljena lica

d. Uništenje privatne svojine i vraćanje otetih artefakata

e. Ratna odšteta koju Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Poštovanje albanske manjine u Srbiji

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma

6. Konačni dogovori

- Sada vam je jasno šta se traži od nas - rekao je Vučić i dodao da je Beograd tražio da se otvori pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

 - Ludilo sa papirom, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna? - rekao je predsednik pokazavši papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa.

- Njihovo objašnjenje je bilo da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa Severa morao da 89. dana da izađe s Kosova da bi dobio novu vizu da može da živi u rođenoj kući koju na Kosovu ima 50, 100, 120 godina - rekao je predsednik ne krijući zgranutost takvim zahtevima Prištine.

Predsednik Srbije kaže da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na sveru KiM.

- Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski sistem, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom.

Kako je dodao, primećeno je i sumnjivo kretanje lica. Predsednik je takođe istakao da danas znamo da problemi za Srbe na KiM neće prestati.

- O obaveštajnim aktivnostima na severu Kosmeta. Obavestili smo lica koja se nalaze na listama prištinskog režima za likvidaciju. Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta.

Došli su mercedesom pazarskih tablica, dodao je predsednik koji je prethodno govorio o mandatu NATO na KiM čiji je zadatak da drži bagru da ne prelazi Ibar.

Dodao je i da problemi za Srbe neće prestati da postoje jer Priština ima 2 cilja: da ukine srpsku državu i postojanje srpskog naroda na KiM.

- Novog pogroma i proterivanja Srba neće biti, to se neće dogoditi! Od predstavnika Srba s Kosmeta dobio sam punu podršku, rekli su da su za sve što se odluči u Beogradu ali povučena je crvena linija o kojoj danas neću govoriti - kazao je Vučić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija.

Predsednik Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

- Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost - saopštio je Vučić u video-obraćanju na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kako je ranije, posle razgovora srpske delegacija u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom, najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, današnje obraćanje Vučiča biće "jedno od najznačajnijih predsednikovih obraćanja javnosti".

- Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće danas obraćati iz naše delegacije - rekao je Petković novinarima, posle sastanka u okviru dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou, prvog posle više od godinu dana, kojem su posredovali zvaničnici EU Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.