I od BiH se traži da prihvati pečat Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2011, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I od BiH se traži da prihvati pečat Kosova

BANJALUKA -

Administracija UNMIK-a na Kosovu spremna je da ukine odluku o naplati carina na robu poreklom iz BiH ukoliko BiH prihvati pečat dostavljen svim potpisnicima CEFTA sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U saopštenju se kaže da je to rečeno na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA 2006 održanom u Briselu prošle sedmice.

Izgled pečata je istovetan pečatu koji je dogovoren na bilateralnim pregovorima Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Prištine, kaže se u saopštenju i dodaje da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo informaciju o zaključcima sa navedenog sastanka i prosledilo je Savetu ministara radi izjašnjavanja i donošenja stava o ovom pitanju.

Nakon toga, prema saopštenju, o svemu će biti upoznato i Predsedništvo BiH u čijoj je nadležnosti vođenje spoljne politike zemlje i koje će se izjasniti o prihvatanju carinskih pečata dogovorenih na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Po okončanju navedene procedure o svemu će biti obavešteni predstavnici UNMIK/Kosovo, koji bi, u skladu sa donesenim zaključkom trebalo da ukinu odluku o naplati carina za robu poreklom iz BiH.

Prištinske vlasti su pre dva meseca uvele carine od 10 odsto na robu iz BiH, koja se plasira na kosovsko tržište, što je za posledicu imalo velike gubitke za kompanije iz BiH.

Prema oceni ovdašnjih analitičara, BiH je zbog te odluke izgubila više od pet miliona evra.

Kosovo je jedino tržište gde BiH beleži značajan suficit.

Lamber: U toku razgovori s kosovskim vlastima o pečatima

Portparolka Euleksa Fransoaz Lamber (Francoise Lambert) izjavila je da su u toku razgovori s kosovskim vlastima o sprovođenju dogovora o carinskom pečatu koji je postignut tokom dijaloga Beograda i Prištine.

"U toku su razgovori s kosovskim vlastima o tome kako će biti implementiran dogovor o carinskom pecatu koji je postignut tokom dijaloga", navela je u izjavi za agenciju Beta zamenica šefa Euleksove Kancelarije za medije.

Ona je navela da je uobičajena carinska kontrola potrebna u borbi protiv kriminala i da bi se zaštitila zajednica.

"Konkretne pojedinosti su još u fazi razrade, imajući u vidu da je Kosovo jedinstvena carinska zona. Naš zajednički cilj jeste da se ojača vladavina prava na prelazima. I to je u interesu svih ljudi na Kosovu", navela je Fransoaz Lamber.

Predstavnici Vlade Kosova najavili su da će 16. septembra na prelazima na severu Kosova biti kosovski carinici, čemu se oštro protive lokalni Srbi i Vlada Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.