Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2020, 17:30

I Bugarska, uz Kosovo i Severnu Makedoniju, potpisala sporazum sa SAD o bezbednosti mreže 5G

Bugarska je potpisala sporazum sa SAD o bezbednosti bežične mreže 5G koji treba da obezbedi da u tome ne učestvuju kineske kompanije.

Sporazum, nazvan "Čista mreža", juče su sa SAD na ceremoniji u Skoplju potpisali Severna Makedonija i Kosovo.

Ambasada SAD u Sofiji navela je da se Bugarska "pridružuje sve većoj koaliciji zemalja i kompanija koje su se obavezale da će zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača".

Američki državni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podsekretar za ekonomski rast Kit Kreč (Keith Krać) rekao je na jučerašnjoj ceremoniji potpisivanja s Bugarskom da je sporazuma od ključne važnosti za državnu bezbednost, ekonomski prosperitet i stabilnost regiona.

Sporazum je deo nastojanja administracije predsednika SAD Donalda Trampa da iz postavljanja 5G mreže isključi tehnološkog giganta "Huavej" i druge kineske firme.

Američki državni zvaničnici širom Evrope i sveta vode kampanju protiv uključivanja "Huaveja" kojeg Vašington smatra pretnjom državnoj bezbednosti SAD i tvrdi da ta firma svoju tehnologiju koristi za špijuniranje za račun vlade Kine.

Peking to negira i tvrdi da Amerikanci vode kampanju protiv "Huaveja" iz ekonomskih razloga.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.