Humanitarna organizacija 28. juni - Šta je istina?

Izvor: Mondo, 14.Feb.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna organizacija "28. juni" - Šta je istina?

Eparhija raško-prizrenska SPC upozorila je u današnjem saopštenju na "sumnjive aktivnosti humanitarne organizacije '28. juni" i poziva državne organe da ispitaju njihovo delovanje. Iz te organizacije demantovani navodi eparhije...

Eparhiji je sumnjivo što se kandaska organizacija "28. juni" u javnosti predstavlja kao najaktivnija humanitarna organizacija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i aktivni borac za prava Srba na ovim prostorima.

U saopštenju Eparhije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << navodi se da, na osnovu prikupljenih informacija, postoje "više nego očigledne" indikacije o mogućim zloupotrebama ove organizacije u smislu netransparentnog prikupljanja novca za Srbe, medijskom kampanjom preko društvenih mreža, a sve to navodno u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom.

Humanitarna organizacija "28. juni" odbacila je kao neistinite navode iz saopštenja Raško-prizrenske eparhije prema kojima je ta organizacija navodno pozvala na prikupljanje sredatava za manastir Devine vode, već, je kako navodi, donaciju realizovala iz sopstvenih sredstava.

"Smatramo da donacija u iznosu od 2.000 kanadska dolara nije 'mala' donacija", kažu u humanitarnoj organizaciji, te negiraju i ostale navode iz saopštenja Eparhije, u kojem je izrazila sumnju u akcije koje ta organizacija vodi.

Navode i da njihovo finansijsko poslovanje detaljno provera kanadska računovodstvena firma koja kontinuirano o finansijama vodi racuna.

Napad na "28. jun", koja je strogo volonterska organizacija, te pokusaji da se ukalja nasa reputacija, navode nas na to da pomislimo da je cilj da se druge humanitarne organizacije, koje se predstavljaju kao volonterske, iako imaju zaposlene koji vode njihove poslove, istaknu u prvi plan, poručuju iz te humanitarne organizacije.

"Jedini smo u UN"

Humanitarna organizacija "28. jun" iz Kanade sredinom decembra je na konferenciji za štampu u Beogradu kojoj je prisustvovala i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo Slađana Marković, saopštila da će poslati medicinsku pomoć u vrednosti od 700.000 dolara na Kosovo. Direktorka te organizacije za Balkan, Aleksandra Trifunović, rekla je tada da ta organizacija "jedina sa ovih prostora koja ima konsultativni status u Ujedinjenim nacijama".

U Eparhiji, međutim, navode da humanitarna organizacija "28. juni" nikada nije uspostavila zvaničan kontakt sa njima, niti je obezbeđivala pomoć za manastire i parohije preko sveštenika i s blagoslovom episkopa.

"Sve vesti o saradnji sa našom Crkvom na Kosovu i Metohiji su jednostavno izmišljene, što za posledicu može da ima manipulaciju javnošću", kažu u Eparhiji.

Navode da se ta organizacija u saopštenju od 12. februara hvali posetama i "donacijama" manastirima Sv. Arhangela kod Prizrena i Devinoj vodi kod Zvečana, a u Eparhiji tvrde da, prema podacima koje su prikupili, nijedan manastir nije ništa ni tražio, ni dobio od te organizacije.

Kao grub primer zloupotrebe navode pokušaj da se jedna manja donacija jedne vernice iz inostranstva manastiru Devina voda proglasi kao dar "28. juna"

Takođe, kako kažu, tim povodom su iz organizacije pokušali da u javnosti pokrenu širu akcija skupljanja novca za taj manastir.

Humanitarci Kosovu: Srbima lekovi za 700.000$

Sve to, kako navode u saopštenju, može predstavljati i indiciju da je ovaj pokret prikupljao sredstva za koja nema pokrića gde se koriste, a sve pod vidom tobožnje pomoći našim manastirima.

"Fotografisanja pripadnika 28. juna u nekim od naših manastira ili pred našim svetinjama nisu su ništa drugo nego nepošteni načini da se stvori utisak da organizacija radi uz blagoslov Eparhije Raško-prizrenske".

U saopštenju se pominje još niz primera za koje Eparhija sumnja da su deo prevare kojima je humanitarna organizacija služi, te navode da su im na moguće nepravilnosti u radu ove organizacije ukazivale druge humanitarnih organizacija sa kojima Eparhija sarađuje, kao i donatori iz Eparhije australijsko-novozelandske i Eparhije istočno-američke.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.