Homen:Nećemo izručiti Veselinoviće

Izvor: B92, 04.Jan.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen:Nećemo izručiti Veselinoviće

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen poručio da Srbija nema nameru da postupa po zahtevima kosovskih pravosudnih institucija.

Komentarišući najave da će Kosovo tražiti izručenje braće Veselinović, Homen je rekao da je stav srpskog pravosuđa da ne priznaje kosovsku državu, a samim tim ni takozvane kosovske pravosudne institucije.

"Bilo kakav zahtev za izručenje ili za saradnju od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane republike Kosovo ili njihovog ministarstva pravde nije nešto po čemu ćemo mi postupati, jer ta država za nas ne postoji", kazao je državni sekretar.

Jedini način saradnje mogao bi da se, prema Homenovim rečima, odvija preko Euleksa, a ako Srbiji stigne bilo kakav zahtev od Euleksovog pravosuđa, srpske pravosudne institucije će ga razmotriti i odgovoriti u zakonom predviđenom roku, naglasio je Homen.

"Kada je u pitanju saradnja sa Euleksom, mi čvrsto stojimo na stanovištu da želimo da sarađujemo, ali da ta saradnja mora da bude obostrana, kako kad su u pitanju njihovi zahtevi, tako i zahtevi srpskog pravosuđa koji imaju za cilj zaštitu, pre svega, interesa građana Srbije na teritoriji Kosova i Metohije", kaže državni sekretar.

Podsetimo, glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila izjavio je krajem prošle sedmice da kosovski zvaničnici rade na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahteva Beogradu za izručenje braće Zvonka i Žarka Veselinovića, koje je Kfor optužio za organizovanje barikada i nasilje na severu Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.