Homen: Kosovske vlasti da prestanu da hapse nevine ljude

Izvor: S media, 02.Apr.2012, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Kosovske vlasti da prestanu da hapse nevine ljude

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen pozvao je danas predstavnike kosovskih vlasti da se suzdrže od primene sile i hapšenja nevinih ljudi kako ne bi došlo do daljeg rasta nepotrebnih tenzija.

"U veoma osetljivom trenutku, kada Srbija nastoji da diplomatskim sredstvima reši probleme, ovakve provokacije neće doprineti boljem dijalogu Beograda i Pprištine", istakao je Homen.

"Pozivamo kosovske institucije da se suzdrže od primene sile i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << hapšenja nevinih ljudi, kako ne bi došlo do daljeg rasta nepotrebnih tenzija", poručio je Homen u izjavi nacionalnoj agenciji.


Kosovska policija je 25. marta uhapsila petoricu Srba iz kosovskog Pomoravlja koji su sa sobom imali materijal za lokalne izbore koje kosovske vlasti nastoje da spreče.

Odlukom Suda, mera dvomesečnog pritvora im je kasnije zamenjena merom svakodnevnog javljanja najbližoj policijskoj stanici, a osumnjičeni su za podrivanje ustavnog poretka Kosova.

Homen: Otvaranje dosijea nije komplikovano

Albanija osudila hapšenje kosovskih policajaca

Dačić: Za sada sumnje protiv Ace Bulića

U međuvremenu su pripadnici srpske Žandarmerije 1. aprila uhapsili dva pripadnika Kosovske policijske službe u rejonu Merdare na području centralne Srbije, koji su bili u uniformama i sa sobom imali dve automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za merenje daljine i noćno osmatranje.

Oni su danas pušteni iz pritvora, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi na to je reagovao tvrdnjama da su dvojica kosovskih policajaca oteta u zasedi koju im je postavila srpska policija unutar teritorije na kojoj su patrolirali.

Portparol Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da se hapšenje kosovskih policajaca ne može nazvati kidnapovanjem i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.