Hodžaj: Beograd nije savitljiv

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj: Beograd nije savitljiv

Brisel -- Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj u Evropskom parlamentu rekao je da bi do sada bilo već 6 dogovora da je Beograd bio savitljiviji.

On je u svom izlaganju naveo da Srbija mora potpuno da prihvati nezavisnost Kosova.

Hodžaj je dodao da se u Beogradu neprestano čuju ideje o podeli Kosova, razmeni teritorija, stvaranju velikih jednonacionalnih država na Balkanu i stvaranju "zamrznutih sukoba".

Hodžaj je ocenio da je ključni cilj dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Priština-Beograd "uspostavljanje poverenja" i istakao da Priština želi da što pre uspostavi "normalne odnose s Beogradom" i da nikad neće pristati na podelu Kosova.

Na pitanje više poslanika da li oštre kritike opozicije, medija i javnosti na račun dosadašnjeg ishoda dijaloga govore o političkoj podeli unutar kosovske albanske političke klase, Hodžaj je odgovorio da je normalno da postoje razlike u mišljenjima.

On je podvukao i da vlada u Prištini ima veoma dobar dijalog s opozicijom o "velikim pitanjima", kao što je uključivanje u Evropu.

Hodžaj je istakao da vlada u Prištini radi na novom planu ekonomskog razvoja, ali je podvukao da je to skopčano s velikim teškoćama i zato što je Kosovo isključeno iz mehanizama ekonomske i trgovinske saradnje s EU, tako da radi kao "izolovano ostrvo" u regionu i Evropi.

Zato je zatražio da se uspostave trgovinski odnosi Kosova s EU i rekao da kosovska vlada radi na usvajanju programa za strateško partnestvo s EU i pojedinim članicama EU, kao i za postizanje cilja da još više zemalja prizna Kosovo.

Na pitanje kako objašnjava napade i kritike upućene na rad Euleksa, Hodžaj je rekao da je to "samo zbog situacije na severu Kosova".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština želi uspeh dijaloga sa Beogradom

Izvor: Blic, 13.Jul.2011

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas u Briselu, na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, da je Prištini veoma stalo da dijalog sa Beogradom bude uspešan i zatražio podršku ove institucije u evropskim integracijama Kosova, pre svega po pitanju vizne liberalizacije....

Nastavak na Blic...

HODŽAJ: DA JE BEOGRAD SAVITLJIVIJI BILO BI ŠEST DOGOVORA

Izvor: Kurir, 13.Jul.2011

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ocenio je u Evropskom parlamentu u Briselu da bi u dijalogu Priština-Beograd bilo dosad već šest dogovora da je "Beograd bio savitljiviji"...Hodžaj je u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP rekao da Srbija mora da potpuno prihvati...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.