Hiseni koordinator Prištine u dijalogu sa Beogradom, Seljmanaj i Makoli predstavljaće Prištinu u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2020, 07:16

Hiseni koordinator Prištine u dijalogu sa Beogradom, Seljmanaj i Makoli predstavljaće Prištinu u Briselu

Skender Hiseni, koji će, prema pisanju prištinskih medija, biti koordinator privremenih institucija u Prištini u dijalogu sa Beogradom, iskusan je u ovom poslu, jer je do sada bio član svih pregovaračkih delegacija o statusu Kosova, kao i portparol kosovskog pregovaračkog tima.

Hisenija je, prema saznanjima prištinskih medija, za koordinatora sinoć postavio premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, a reč je o političaru iz Demokratskog saveza Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je godinama bio na visokim funkcijama.

Hiseni je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom ranih dvehiljaditih bio portparol grupe "jedinstva", a od 2008. do 2010. i prvi kosovski ministar spoljnih poslova, a potom i ministar unutrašnjih poslova od 2014. do 2017, godine, prenose prištinski mediji.

Političko angažovanje započeo je osnivanjem Demokratskog saveza Kosova 1989. Ise Mustafe, a nakon izbora Rugove za kosovskog predsednika 1992. godine, Hiseni je postao jedan od njegovih najbližih saradnika i savetnik uoči konferencije u Rambujeu, gde je bio i član delegacije Prištine.

Bio je Rugovin savetnik sve do njegove smrti, a potom je bio glavni politički savetnik Fatmiru Sejdiu.

Bio je poslanik, ministar kulture, omladine i sporta, član komisije za izradu kosovskog ustava...

Kao ministar unutrašnjih poslova u vladi Ise Mustafe, rekao je da Priština treba da iskoristi svoje saveznike, koji su članovi Interpola, kako bi, poništili pravosnažnost lista na kojima se potražuju veterani tzv. OVK.

Za njega je, kako je tada naveo, neprihvatljivo "da se borci Kosovske oslobodilačke vojske (OVK) hapse po poternicama koje je izdala Srbija".

Hiseni je 2010. godine, u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, po povratku iz Njujorka rekao, kako je tada preneo Radio KiM, da su mu predstavnici oko 60 zemalja obećali da će razmotriti priznavanje nezavisnosti Kosova.

Hiseni je krajem februara ove godine rekao da najavljeno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH zapravo "politički manevar" kosovskog premijera Aljbina Kurtija s ciljem odlaganja dijaloga.

Hiseni se, kako izaslanik lider DSK sastao u martu sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, a posle tog susreta rekao je da je preneo Grenelu stav stranke da taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

"Čvrsto opredeljeni da vode Kosovo i region ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i biće, zaključen uzajamnim priznanjem", napisao je tada Hiseni na Fejsbuku.

Skender Hiseni je rođen 1955. godine u Podujevu, a završio je engleski jezik i književnost u Prištini. Kratko je studirao u SAD na Bloomsburg State koledžu i Univerzitetu u Aberdinu u Škotskoj.

Seljmanaj i Makoli predstavljaće Prištinu u Briselu

Zamenik kosovskog premijera Driton Seljmanaj i šef kosovske delegacije u radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli predstavljaće Prištinu na sastanku na tehničkom nivou o dijalogu sa Beogradom u Briselu, koji je zakazan za četvrtak, prenosi Kljan Kosova.

Seljmanaj i Makoli sutra će otputovati za Brisel, navodi prištinska televizija dodajući da su tema razgovora nestala i raseljena lica, kao i druga pitanja koja su pokrenuli premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi, moguće je i da će deo sastanka biti i član rukovodstva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Skender Hiseni koji je, kako je ranije preneo Kljan Kosova, imenovan za koordinatora privremenih institucija u Prištini u dijalogu sa Beogradom.

Portparolka izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajcaka rekla je za Kljan Kosova da će tema sastanaka na nivou eksperata, koji su zakazani ove nedelje, biti pitanja o kojima su lideri dve strane razgovarali prošle nedelje.

Nije poznato ko će ucestvovati sa srpske strane.

Ovo je drugi sastanak zaredom od nastavka dijaloga između dve strane, koji je bio prekinut 2018. godine, a koji je omogućila EU.

Drugi krug razgovora planiran je za septembar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ko je zapravo Skender Hiseni?

Izvor: B92, 21.Jul.2020

Priština -- Skender Hiseni, koji će, prema pisanju prištinskih medija, biti koordinator privremenih institucija u Prištini u dijalogu sa Beogradom, iskusan je u ovom poslu...On je do sada bio član svih pregovaračkih delegacija o statusu Kosova, kao i portparol kosovskog pregovaračkog tima...Hisenija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.