Hil: Formiranje ZSO je prioritet

Izvor: VOA, 18.Apr.2023, 14:51

Hil: Formiranje ZSO je prioritet

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora da bude ključni element u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prenosi FoNet. Tačno pre mesec dana, predstavnici Srbije i Kosova dogovorili su aneks o implementaciji evropskog predloga u Ohridu, u Severnoj Makedoniji. U aneksu se, između ostalog, navodi da Priština treba da krene u formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorene Briselskim sporazumom. Ispunjavanje ili neispunjavanje dogovorenog iz aneksa može da utiče na evropski put obe strane. Američki ambasador u Srbiji kaže da je "vreme da se ZSO pretvori u stvarnost" i da svi posrednici u pregovorima kažu "što pre, to bolje", prenosi FoNet. "Ono u šta mogu da vas uverim jeste da nećemo odustati dok se to ne dogodi", kazao je Hil. Kako je objasnio, postoje dva razloga za to: prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će biti formirana ZSO, a drugi ta srpska zajednica mora da zna kakva je budućnost čeka, i zato SAD tu obavezu uzimaju "sa krajnjom ozbiljnošću". Hil je dodao i da sam sebi postavlja pitanje zašto ZSO, ni 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji je to predvideo, još nije formirana, i podsetio da su i posrednik EU Miroslav Lajčak, kao i američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, rekli da je to prioritet. Zvanični Beograd traži da se formira ZSO i kao uslov za učešće srpskih političkih predstavnika na lokalnim izborima na severu Kosova, 23. aprila. Srbi sa severa Kosova napustili su institucije 2022. godine zbog odluke kosovske vlade da primeni odluku o preregistraciji vozila na tablice Republike Kosovo (RKS). Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je dužnost Kosova i Srbije da daju prioritet povratku Srba u kosovske institucije, prenosi FoNet navode Gazete ekspres. On je rekao da se EU angažovala sa obe strane na ublažavanju tenzija i na tome da Srbi ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u institucije, a da Kosovo omogući da dođe do toga. "Imperativ je da se vratimo u situaciju da Srbi sa Kosova aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome", rekao je Stano.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stejt department: Očekujemo ispunjavanje ranijih dogovora i formiranje ZSO

Izvor: VOA, 18.Apr.2023

SAD očekuju od Srbije i Kosova da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu u odgovoru na pitanje o dosadašnjoj primeni dogovorenog u Ohridu. Predstavnici Srbije i Kosova...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.