Haradinaj skinut sa sajta Interpola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2017, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj "skinut" sa sajta Interpola

Na sajtu Interpola je, sa spiska traženih lica, uklonjeno ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu. Interpol ne može da ukine potrenicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde Srbije.

Na sajtu Interpola, Haradinajevo ime nalazilo se na spisku od 18 osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu poternice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Nakon četiri meseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK.

Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje poternice protiv Haradinaja kao i ukidanje poternice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Međunarodni sud za ratne žlocine u bivšoj Jugoslavije, sa sedištem u Hagu, je na kraju prvog sudenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.

Ministarstvo: Interpol ne možže da ukine poternicu za Haradinajem

Interpol ne može da ukine potrenicu protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde Srbije.

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Međutim, poternica, koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradijnaja u toku, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde.

Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osimnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MUP ULOŽIO ŽALBU: Interpol ne može da ukine poternicu za Haradinajem!

Izvor: RTV Pink, 03.Dec.2017, 00:07

Na sajtu Interpola je, sa spiska traženih lica, uklonjeno ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu poternicu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.