Haradinaj otkrio zašto Kosovo formira vojsku

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj otkrio zašto Kosovo formira vojsku

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da Kosovske bezbednosne snage neće biti transformirasane u vojsku radi "zauzimanja" severa Kosova, kako to, prema njegovim rečima, tumači Beogad, već da će njeni pripadnici pomagati miru u Iraku i Avganistanu.

Kako je prenela tv Kljan Kosova, izjave srpskih zvaničnika da Priština formira vojsku da bi "okupirala" sever Kosova, Haradinaj smatra propagandom i dodaje da za Prištinu "nema razlike između >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << severa i juga Kosova".

On je pozvao pripadnike srpske zajednice da postanu deo bezednosnih snaga Kosova.

- Netačno je da formiramo vojsku za sever. Naša vojska će pomagati u održavanju mira u državama kao što su Irak i Avganistan, a ne radi zauzimanja svoje teritorije na severu - rekao je Haradinaj, preneo je Zeri onlajn.

Prema najavama privremenih prištinskih institucija, odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku parlament će glasati 14. decembra.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je ranije danas da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednpsne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanaka zemalja članica Alijanse.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.