Haradinaj: Spremni smo za novi početak sa Srbijom

Izvor: RTS, 27.Apr.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Spremni smo za novi početak sa Srbijom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u specijalnom intervjuu za RTK2 izjavio da će Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije. Ne misli, kaže, da će se sve rešiti u Berlinu. Priznanje će se desiti klasično, "kako to rade dve zemlje", smatra Haradinaj.
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je samit u Berlinu važan, ali ne misli da će na njemu biti nekog velikog uspeha, jer nije reč o bilateralnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanku, prenosi RTK 2.

"Prvi deo je ceo region, drugi deo je Kosovo i Srbija, imamo ujedinjenje stavova predsednik i ja, svakako nema promena na ono što sam ja najavio i ranije, da je priznanje pitanje koji stoji na stolu u postojećim granicama uz poštovanje prava zajednica koje žive na obe strane", istakao je Haradinaj.
Haradinaj navodi da u Berlin ne idu sa starim pričama, jer su po njemu razgraničenje i razmena teritorija, priče iz prošlog veka.
"U Berlin idemo nekako više kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom. To će se desiti klasično, kako to rade dve zemlje. Srbija će olakšati put prema EU, neće imati blokadu, dobija i tržište i mir u regionu kao i sa susedom", kazao je Haradinaj.
Kosovski premijer navodi da će kosovska vlada od Srbije tražiti ratnu odštetu.
"Da, to je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve, pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlin rešiti", naveo je kosovski premijer.
Takse uvedene zbog planova Srbije
Dodaje da su takse uvedene kako bi se odbranili od nekih planova Srbije – da se smanji podrška Kosova na međunarodnom planu i da se povuče priznanje. Dok je situacija kakva jeste, kaže, takse ostaju na snazi.
"Mi smo spremni za novi početak između Kosova i Srbije, znači priznanje, pa uspostavljanje ekonomskih odnosa. Srbija kada prizna nezavisnost Kosova, politički gubi nešto, mislim unutar Srbije, van dobija jer ide brzo ka EU i rešava taj proces za sebe i svoju ekonomiju", rekao je Haradinaj.
Srbija politički gubi kada prizna Kosovo, ali dobija tržište i dobija ekonomiju, a kad dobije tržište dobije i političku moć, smatra Haradinaj.
"Znači, Srbija u početku gubi, ali kasnije pobeđuje politički, pošto ima svoju ulogu u regionu, ja bih rekao kao ekonomska sila, ali ako nastavi ovako uz nepriznanje Kosova gubimo svi, i mi gubimo u nekim pravcima, ali i Srbija gubi", dodaje Haradinaj.
Priznanje se, prema njegovim rečima, mora desiti, jer u suprotnom Srbija neće moći napred i njenu ulogu u regionu će preuzeti neko drugi.
Izbori na severu KiM bez tenzija
Kosovski premijer ne očekuje tenzije oko lokalnih izbora u opštinama na severu KiM.
"Neće biti tenzija, nema ni zašto. Šeta je što nema više kadidatura, nema druge stranke. Ipak, bitno je da oni koji su se kandidovali poštuju prava i zakon i da daju mogućnost gađanima da glasaju, ali ne vidim neke posebne poteškoće, biće normlani izbori", istakao je Haradinaj.
Kako navodi, moguće je da izlaznost neće biti velika "jer nema dva jaka rivala".
Zbog toga će, smatra, možda da padne interes glasača za izbore.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haradinaj: Tražićemo ratnu odštetu od Srbije

Izvor: Danas, 27.Apr.2019

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u intervjuu za RTK2 da će Priština tražiti ratnu odštetu od Srbije jer je to, kako je istakao, važno za žrtve i za pravdu. Članak Haradinaj: Tražićemo odštetu od Srbije se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.