Hapšenje zbog paljenja srpskih kuća

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje zbog paljenja srpskih kuća

Kosovski Albanac uhapšen zbog sumnje da je zapalio dve srpske kuće kod Gnjilana. Šef misije OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer izrazio je zabrinutost zbog paljenja srpskih kuća.

Kosovska policija saopštila je da je identifikovan i pritvoren osumnjičeni Albanac za paljenje dve srpske kuće u mešovitom selu Cernica kod Gnjilana. Dve srpske kuće, u kojima niko ne živi, zapaljenje su 29. januara ove godine.

Kosovska policija nevodi da je osumnjičeni kosovski Albanac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << A.M (31) i da su u njegovoj kući pronađene tri metalne šipke, jedan metak i ručica ručne granate. On je pritvoren i određeno mu je zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Istraga na pronalaženju drugih mogućih učesnika se nastavlja, rekao je FoNetu portparol Kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Verner Almhofer zabrinut je zbog nedavnih incidenata u istočnom Kosovu kada je zapaljeno nekoliko kuća čiji su vlasnici Srbi.

OEBS u saopštenju navodi da je tokom nedelje kuća, koja pripada porodici kosovskog Srbina u centru Gnjilana zapaljena po drugi put tokom proteklih sedam meseci, dok su druge dve kuće koje pripadaju kosovskim Srbima u selu Cernica zapaljene u januaru.

Sve tri kuće su bile nenastanjene, dodaje se u saopštenju OEBS-a. Ovi slučajevi paljevina su razlog za zabrinutost", rekao je Almhofer.

"Mi pozdravljamo javnu osudu incidenata od strane opštinskih vlasti i pozivamo policiju da sprovede temeljnu istragu ovih ali i svih ostalih incidenata koji pogađaju zajednice na Kosovu i da počinioce privedu pravdi", rekao je šef OEBS-a na Kosovu.

Almhofer je pozvao opštinske vlasti da pojačaju napore i odgovore na zabrinutost zajednica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.