Hapse po sporazumu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jul.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapse po sporazumu

Odlukom u Briselu da prizna lične karte samozvane države, Beograd je ostavio na cedilu kosovske Srbe i na teritoriji Kosova praktično suspendovao svoja dokumenta.

Za samo 24 časa na području Kosmeta, u akciji Kosovske policije zadržano je i kod sudije za prekršaje upućeno dvadesetak Srba koji su posedovali nova srpska dokumenta.

- Imamo jasnu naredbu da je na Kosovu dozvoljen boravak samo osobama koja imaju kosovska dokumenta i osobama koja imaju važeće stare >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lične karte MUP-a Srbije, izjavio je portparol KPS-a Baki Keljani.

On je rekao da su, prema uredbi MUP-a Kosova, nevažeća sva nova dokumenta koje Srbija izdaje za građane Kosova.  Iako se zvanično ne poziva na dogovor šefova pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edite Tahiri i Borka Stefanovića o slobodi kretanja, prištinski "kolega" Ivice Dačića Bajram Redžepi lakonski opravdava akciju rečenicom - ako Srbija sada priznaje kosovske lične karte, nema razloga da ih Srbi ne vade!

- Srpske biometrijske lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice, ne važe na Kosovu. Policajci KPS-a su dužni da ih oduzimaju. Srbi će morati da menjaju lične karte, poručuje Redžepi. On ne smatra da time ugrožava dogovor u Briselu, jer kako kaže - implementacija tih sporazuma još uvek nije počela.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović smatra da je ovo potez "javnog pravdanja" Prištine pred svojim javnim mnjenjem,

- To što čine jeste kršenje dogovora postignutog u Briselu i mi smo na to ukazali i protestvovali. Ipak, oni u ovome neće uspeti. Jako su svesni da neće moći i kasnije ovo da rade, jer znaju da kada krene implementacija dogovora, sve što čine može da se vrati i jako loše utiče na Albance koji dolaze u centralnu Srbiju. Sada apelujem na građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, kaže Stefanović.

U Briselu je sa Prištinom dogovoreno da kosovski Albanci na Merdaru na osnovu legitimacije koje pokažu, dobiju karton koji će im služiti za identifikaciju tokom boravka u centralnoj Srbiji. Na konferenciji za novinare, održanoj po povratku iz Brisela, Stefanović je ostao dužan odgovor na pitanje da li će i Priština izdavati slične kartone Srbima, što do sada nije bio slučaj.

Predsedniku kosovske opštine Gračanica Bojanu Stojanoviću obratilo se za pomoć nekoliko Srba kojima je KPS oduzela lična dokumenta. On kaže da ni sam nije upoznat sa tim šta je u Briselu konkretno dogovoreno.

- Očigledno je da ćemo do početka sprovođenja dogovora imati dug vakuum, što će najviše koštati one koji imaju lična dokumenta Srbije - rekao je Stojanović.

Kosovski ministar je naveo da do 1. novembra Srbi mogu da koriste

stare registarske tablice sa oznakama gradova Kosova.

"Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promene

KS tablicama s kojima će građani moći slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu, kazao je Redžepi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.