HITNA INICIJATIVA LAJČAKA! EVROPSKI parlament HITNO zaseda zbog Kosova, deeskalacija na terenu prioritet

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 17:28

HITNA INICIJATIVA LAJČAKA! EVROPSKI parlament HITNO zaseda zbog Kosova, deeskalacija na terenu prioritet

Tenzije na Kosovu se ne smiruju.

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između tzv. Kosova i Srbije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju na sajtu EP.

Brifingu o nedavnim dešavanjima između Srbije i tzv. Kosova prisustvovaće i direktor Generalnog direktorata Evropske za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U saopštenju EP navodi se da su se visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj i Lajčak juče u Briselu odvojeno sastali sa tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se pronašao izlaz iz trenutne krize na Kosovu.

Borelj je posle jučerašnjih sastanaka u Briselu poručio da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije, što znači primenu plana za smirivanje krize - povlačenje kosovskih specijalaca iz opštinskih zgrada na severu, da novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija, da se sprovedu novi izbori i krene u formiranje Zajednice srpskih opština.

Visoki predstavnik je rekao i da je od tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio hitnu istragu u vezi sa zlostavljanjem uhapšenih Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.