HAOS I REDOVI U KOSOVSKOJ MITROVICI: Studenti i mladi ne mogu da podignu svoje uplate: Ne znamo dokle ćemo moći ovako (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 14:59

HAOS I REDOVI U KOSOVSKOJ MITROVICI: Studenti i mladi ne mogu da podignu svoje uplate: "Ne znamo dokle ćemo moći ovako" (VIDEO)

Ne mogu da uplate rate za školarinu

Početak poslednje nedelje februara u Severnoj Mitrovici obeležen je velikim redovima ispred ekspozitura Banke Poštanske štedionice, a među građanima su ovoga puta bili i studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i mladi ljudi zaposleni preko programa "Moja prva plata", koji su pokušavali da podignu svoje uplate.

Strahinja Jeftić kaže da je sa kolegama koji su zaposleni preko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << programa "Moja prva plata" danas došao da podigne novac.

- Odlukom CBK nama je onemogućeno da podignemo naša novčana sredstva. Ova odluka nije zaobišla ni strarije kolege koji imaju dugogodišnje radno iskustvo a ni sugrađane Kosovske Mitrovice. Mi zaista želimo da ostanemo na ovim prostorima, ali pod ovakvim uslovima i okolnostima, nisam siguran koliko je realno imati normalan život. Ono što jedino ostaje na nama, da se svi legitimnim načinima izborimo za bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome uspeti - kaže Jeftić.

Ivana Minić kaže da ni danas nije u mogućnosti da podigne zarađenu platu koju joj je Srbija omogućila kroz ovaj program.

- Pitanje je da li ćemo uopšte stići od ovolikog reda. Postoje i druge kolege koje nisu u mogućnosti da odu do centralne Srbije da podigne novac i bilo bi lepo da se ovo izreguliše - kaže ona.

Student Ranko Milovanović ističe da su danas studenti došli da podignu novac i svoje iskažu svoje nezadovoljstvo zbog okolnosti u kojima su se našli. Podseća da su studentski rashodi veliki, plaćaju dom, školarinu, menzu i knjige.

- Ovom odlukom CBK nama je uskraćeno normalno studiranje u 21. veku. Mnogi studenti su korisnici studentskih kartica preko kojih primaju kredite i stipendije koje izdaje Ministarstvo prosvete Srbije, a ovom odlukom nismo u mogućnosti da ih koristimo kako bismo podigli novac. Brojni studenti koji dolaze ovde iz centralne Srbije, roditelji im uplaćuju novac, a zbog ove zabrane nisu u mogućnosti da podižu novac kako bi mogli da plaćaju dažbine. U ime svih studenata našeg univerziteta, apelovao i pozvao međunarodnu zajednicu, pojedince, organizacije i organe da učine nešto - poručuje on.

Student iz centralne Srbije koji se školuje u Severnoj Mitrovici Marko Ranđelović naglasio je da mu je jutros legao novac koji ne može da podigne i samim tim, ne može da uplati ratu za školarinu i overi semestar.

- Ne znam dokle će se moći ovako, posle svih ovih odluka koje su sprovedene. Narušeni su nam uslovi, a imali smo poprilično dobre uslove. Kao što vidite veliki broj studenta je ovde, jako je teška situacija, nadam se da će se i druge evropske studenske ogranizacije neće ostati neme i odreagovati, pružiti nam podršku - navodi Ranđelović.

Od 1. februara na Kosovu je počelo sprovođenje uredbe Centralne Banke Kosova kojom se zabranjuje dinar. Ova uredba pogodila je prvo najosetljivije slojeve društva – penzionere, invalide, sugrađane koji primaju socijalne, dečije i druge dohotke iz Srbije.

Izvor: Kosovo online

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.