Gutereš upozorio kosovske političare: Uzdržite se od zapaljivih izjava o sudu za bivšu OVK!

Izvor: BKTV News, 04.Nov.2017, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš upozorio kosovske političare: Uzdržite se od zapaljivih izjava o sudu za bivšu OVK!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je kosovske političare na uzdržanost u izjavama o novom sudu za ratne zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, navodeći značaj tog suda za obezbeđivanje pravde za žrtve tog sukoba.

Na Kosovo se, tokom tri meseca, vratilo 113 nealbanaca, navodi se u najnovijem izveštaju šefa UN, objavljenom 31. oktobra, a koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra ove godine.

Prvi čovek Ujedinjenih nacija, u redovnom tromesečnom izveštaju ambasadorima Saveta bezbednosti, upozorio je kosovske lidere da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Gutereš je takvo upozorenje preneo ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN nakon serije izjava kosovskih političara, uključujući i predsednika Hašima Tačija, koji je rekao da nova institucija "sudi samo jednoj strani" i "ne doprinosi pomirenju".

FOTO: Nikolija Košak

"Pozivam kosovske političke lidere da pokažu zrelost u izjavama o Specijalnom sudu, koji predstavlja ključni faktor u obezbeđivanju pravde za žrtve prošlog rata", navodi se u novom izveštaju šefa UN, o kojem će Savet bezbednosti raspravljati na sednici zakazanoj za 14. novembar.

Nova sednica Saveta bezbednosti UN usledila je nakon poziva Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Britanije da se sednice najmoćnijeg tela svetske organizacije o Kosovu, sa svaka tri meseca "prorede" na dve godišnje, što snažno podržavaju i predstavnici vlasti u Prištini.

Takvom pristupu protive se Srbija i dve stalne članice Saveta bezbednosti - Rusija i Kina.

U novom Guterešovom izveštaju nema pomena ove inicijative.

Gutereš je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći značaj sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

Šef Ujedinjenih nacija je naveo da se za tri meseca, na koje se odnosi novi izveštaj, na Kosovo vratilo 113 nealbanaca.

Gutereš je pohvalio napore kosovskih institucija da održe mirno okruženje tokom produženog perioda političke neizvesnosti posle parlamentarnih izbora 11. juna, i poželeo novoj vladajućoj koaliciji uspeh u suočavanju sa širokim nizom izazova za Kosovo i zadovoljavanju osnovnih potreba kosovskog stanovništva.

Takođe, konstatuje da je izgradnja efikasnih institucija izazov za Kosovo i njegove međunarodne podržavaoce već duže vreme i da su frustracije među biračima porasle.

Gutereš je ukazao i na značaj daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji ističe da iziskuje čvrstu posvećenost i priznanje da je primena sporazuma potpisanih 2013. često odlagana.

"Sporazumi na visokom nivou, kako stari tako i novi, imaju smisla samo ako imaju podršku na širokoj osnovi i akciju obeju strana", naglašava on.

Za Specijalizovana veća ističe da "predstavljaju kamen temeljac za obezbeđivanje pravde za žrtve sukoba iz prošlosti".

U izveštaju se zaključuje da prioriteti Misije UN ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, te da UNMIK nastavlja svoja konstruktivna angažovanja sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

Izveštaj generalnog sekretara UN će Savetu bezbednosti predstaviti njegov specijalni predstavnik na Kosovu, Zahir Tanin.

U aneksu ovog dokumenta naveden je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o aktivnostima EULEKS-a na Kosovu od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se ističe da kosovske institucije moraju pojačati napore u rešavanju preostalih pitanja u oblasti vladavine prava, uključujući političko uplitanje i korupciju.

U aneksu se, između ostalog, navodi da je u dijalogu na visokom nivou, održanom 31. avgusta, 17. oktobar 2017. određen kao datum za uključivanje srpskih sudija, tužilaca i pravosudnog osoblja u kosovski sistem, te da EULEKS u tom kontekstu nastavlja da podržava pravosudne i tužilačke savete kako bi ispunili svoje obaveze.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI! 

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.