Izvor: RTS, 29.Maj.2022, 19:10

Grupa Albanaca zapalila zastavu Srbije u Prilužju

Grupa mlađih Albanaca ukrala je i zapalila zastavu Srbije sa spomenika palim borcima u srpskom selu Prilužje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kako se navodi u saopštenju, oni su iskoristili situaciju što u selu nije bilo struje usled jakog nevremena i oko 16 sati upali u naselje, došli do spomenika sa srpskom trobojkom, pokidali lanac i ukrali zastavu, koju su potom zapalili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ulici koja vodi ka albanskom delu sela.

Njihov čin, kako se ističe, primetili su meštani koji su čuli kako pevaju albanske pesme. Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj.
"Reč je o još jednom pritisku i provokaciji na račun Srba u ovoj većinski srpskoj sredini koja ima za cilj da ih onespokoji i protera sa kućnog praga. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin albanskih izgrednika koji pokazuje da u albanskom društvu nema ni trunke poštovanja za vrednosti srpskog naroda", kaže se u saoopštenju.

Pored kuća i hramova SPC, koji se učestalo nalaze na meti ekstremista, vandalizuju se i lome srpska groblja i spomenici.
"Dok se Srbi i zvanični Beograd trude da omoguće miran suživot srpskog i albanskog naroda u pokrajini, albanski predstavnici ovakvim nedelima ruše sve mostove pomirenja. Takvi činovi inspirisani su antisrpskom retorikom Prištine i Aljbina Kurtija koji želi da na KiM nema više Srba", zaključuje u saopštenju Kancelarija za KiM.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.